Cena vepřového stoupla v posledních týdnech o 20 procent

Praha – Vepřové maso je letos v Evropě nedostatkovým zbožím, a to se projevuje na jeho ceně. Za posledních šest týdnů vyskočila o dvacet procent. Zemědělci tak doplácí na loňský rok, kdy stavy prasat snižovali. Kdo si rád dává krkovici, řízky nebo třeba jitrnice by měl zpozornět, podle zemědělců totiž cena vepřového ještě poroste.

„V době hospodářské krize na celém světě zemědělci snižovali stavy prasat a v současné době poptávka díky ekonomickému oživení roste. V České republice se k tomu přidává fenomén grilování,“ vysvětluje příčiny zdražování ředitel marketingu řetězce Globus Boris Malý. Ceny masa v Evropě navíc ovlivňují i asijské země. Právě tam putuje podstatná část produkce, která pak na evropském trhu chybí.

Podle expertů cena vepřového v následujících týdnech ještě poroste. A nahoru půjdou i ceny dalších zemědělských produktů. „Vzhledem k tomu, že nastalo hospodářské oživení, to znamená pozvolný růst cen fakticky v celém spektru zemědělských surovin. Je třeba říci, že ten růst cen nebude nijak významný, bude to řádově o několik procent,“ zdůraznil Malý.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Od vstupu Česka do EU se snížily stavy prasat na polovinu

Přestože nyní se kilogram jatečního masa prodává za 31 korun, podle chovatelů prasat jsou ceny stále nízko. I proto se jim nevyplatí chovy rozšiřovat. Od vstupu Česka do EU se totiž stavy prasat snížily takřka na polovinu, spotřeba ale zůstává stejná. Letos už tak třetina masa na pultech českých obchodů pochází z dovozu.

Zdražení o celých dvacet procent se přitom vůbec nemusí promítnout do koncových cen v obchodních řetězcích. Ty totiž právě u masa často ceny raději zvednou méně a dotují je ze svého. Své ztráty si pak vyberou na jiném zboží.