Půjčit auto na dovolené se vyplatí

Praha - Pokud se chystáte na dovolenou do zahraničí a uvažujete o tom, že si na místě pronajmete auto, dobře se připravte, radí ředitel českého zastoupení sítě autopůjčoven na řeckých ostrovech Petr Zítek. Podle něho je třeba sednout doma k počítači a projít si nabídku místních autopůjčoven, především pak ceny. Neméně důležité jsou i podmínky výpůjček. Nejjistější možností ale zůstává rezervovat si auto dostatečně dopředu. Půjčit si auto by totiž mohlo napadnout více turistů, obzvlášť když je předpověď počasí nepříznivá.

Každý, kdo si chce vypůjčit auto, musí počítat s tím, že za něj zaplatí mezi 20 až 30 eury za den. To je zhruba stejné jako v Česku. Pokud si však turista automobil nezajistí dopředu, může to být i mnohem více. Internetové ceníky se hůře přizpůsobují aktuální poptávce.

Čtěte podmínky, radí odborníci

Tipy na letní výpůjčku aut (zdroj: ČT24)

Podle ředitele Evropského spotřebitelského centra Tomáše Večla si klienti nejčastěji v souvislosti se zahraničními autopůjčovnami stěžují, že společnost při vrácení vozidla vyžaduje další platbu například za chybějící pohonné hmoty nebo škodu na voze. Proto je podle něho velmi důležité pozorně pročíst smlouvu ještě předtím, než ji klient podepíše a vyptat se na vše, čemu nerozumí.

Ředitel Evropského spotřebitelského centra Tomáš Večl

„Nějaké základní pojištění je v podstatě ze zákona, alespoň v zemích EU, nutností. Je pravda, že ta spoluúčast tam může být různě vysoká, a to je poměrně podstatná informace, na kterou by si klient měl dát pozor.“

Velkou pozornost by také turisté měli přikládat výši spoluúčasti. „Bohužel mnoho půjčoven, které mají špatně postavené smlouvy, potom po vás vymáhají škodu třeba 200 až 500 eur a prakticky nemáte způsob, jak se tomu vyhnout,“ říká Zítek. „Doporučuji půjčovny vybírat i podle toho, zda nabízejí kompletní pojištění s nulovou spoluúčastí,“ dodává. Lidé by se podle něho neměli nechat nalákat na velmi levné nabídky, protože pak mohou zjistit, že se spoluúčast šplhá až do tisíců eur. Připojištění navíc stojí mezi pěti a patnácti eury denně.

Nenechte se odradit, jet autem je svobodnější

Vydat se na dovolenou autem se podle Zítka vyplatí. Vyjde to sice o kousek dráž, turista ale uvidí mnohem více. Navíc je pánem svého času a zastavit může, kde a kdy chce. Pokud se navíc Češi nevydávají daleko za hranice, nemusejí mít strach, že by měli problémy s řidičskými průkazy.

Ředitel Evropského spotřebitelského centra Tomáš Večl

„V zemích Evropské unie stačí skutečně národní řidičský průkaz vydaný v některé jiné zemi EU, v našem případě v Česku. Pokud je to mimo EU, tak to může být komplikovanější. Pokud vím, tak ve valné části zemí, mám třeba osobní zkušenost z Peru z letošního roku, stačí opět ten národní řidičský průkaz, ale tam už se to může lišit skutečně země od země.“

Pokud se i přes zmíněné rady a tipy dostanete do potíží, můžete se obrátit na webové stránky Evropského spotřebitelského centra, které vám poradí, jak ze zapeklité situace ven.

  • Dálnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1738/173709.jpg
  • Dovolená autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1645/164452.jpg