OPEC loni vydělal o půl bilionu dolarů méně

Londýn – Příjmy členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) z prodeje ropy a plynu v zahraničí se v loňském roce propadly na 575 miliard dolarů (zhruba 11,6 bilionu korun). Rok předtím přitom země vydělaly rekordní bilion dolarů. Za poklesem stojí hospodářská recese, která zasáhla poptávku i ceny. Data vyplývají z výročního statistického věstníku organizace.

Zásoby OPECu jsou na jednom bilionu barelů

Zásoby ropy členů OPECu se loni podle věstníku zvýšily o čtyři procenta na jeden bilion barelů zejména díky růstu ve Venezuele. V některých zemích organizace však prokázané zásoby zůstaly již několikátý rok po sobě beze změny, což podle pozorovatelů údaje z věstníku zpochybňuje.

Bývalý ropný geolog Colin Campbell

„Je to zjevně absurdní, jako by nové nálezy odpovídaly těžbě.“

„Jsou to naprosto nemožná čísla.“

OPEC, který sdružuje dvanáct zemí, se na celosvětové produkci ropy podílí více než třetinou a na celosvětových prokázaných zásobách ropy téměř čtyřmi pětinami. Průzkum agentury Reuters mezi analytiky a organizacemi působícími v ropném průmyslu ukázal, že by se měla celosvětová poptávka po ropě letos zvýšit na nejvyšší úroveň od roku 2007. Stoupnout by měla o 1,5 milionu barelů denně na 86,1 milionu barelů za den.