Vyšší podpora obnovitelných zdrojů zřejmě příští rok zdraží elektřinu

Praha - Výrazný nárůst příspěvku na výrobu elektrického proudu z obnovitelných zdrojů se zřejmě příští rok odrazí na cenách elektřiny. Podle odhadu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se totiž příspěvek téměř zčtyřnásobí. V letošním roce činí dopad podpory výroby zelené elektřiny na celkovou cenu pro konečné zákazníky 166,34 koruny za megawatthodinu, pro příští rok úřad předpovídá nárůst dopadu na 597,55 koruny za megawatthodinu.

Zvýšení příspěvku by podle analytika Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus mělo značný dopad na konečné ceny elektřiny pro domácnosti na příští rok: „Při zvýšení příspěvku ve výši prezentované ERÚ by se ceny elektřiny pro domácnosti mohly zvýšit o deset procent, ne-li více. Zatímco pokud by příspěvek zůstal na srovnatelných úrovních s letošním rokem, cena elektřiny by meziročně stagnovala nebo jen velmi mírně rostla.“

Vyšší ceny jdou ruku v ruce s rozmachem fotovoltaiky

Růst příspěvku souvisí podle ERÚ především se strmým růstem výroby elektřiny ve fotovoltaických zdrojích. Za květen přibylo na území Česka 625 solárních elektráren o celkovém výkonu 26,5 megawattu. Na počátku června tak bylo podle úřadu v tuzemsku v provozu téměř 8 000 solárních elektráren s instalovaným výkonem přes 500 megawattů.

V Česku v posledních letech podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě elektřiny roste. Z obnovitelných zdrojů se loni vyrobilo 4,67 milionu megawatthodin elektřiny, což je 6,81 procenta v tuzemsku spotřebovaného elektrického proudu. O rok dříve činil podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě 5,19 procenta. Kromě fotovoltaických zdrojů se zvyšuje také výroba větrných elektráren a použití bioplynu právě na produkci elektřiny.

Cílem provozovatelů solárních elektráren je připojit své zdroje do sítě ještě letos, aby získali dotace v maximální výši. Od příštího roku totiž ERÚ plánuje výrazně snížit státem dotované výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů.