Evropské dotace pomáhají i odepsaným českým klášterům

Hostinné (Trutnovsko) - Bývalý františkánský klášter v Hostinném na Trutnovsku po letech chátrání podstoupí celkovou rekonstrukci. Stavba už přitom byla málem srovnána se zemí. Díky podpoře Evropské unie v řádech desítek milionů se ale nakonec přece jen dočká důstojného vzhledu a pro obyvatele a návštěvníky Hostinného by se měl bývalý klášter otevřít nejméně za dva roky.

Františkánský klášter v Hostinném vznikl ve druhé polovině sedmnáctého století. Stavbu v roce 1683 dokončil Wolfgang Dientzenhofer. „Autor františkánského kláštera Wolfgang Dientzenhofer se proslavil především v Německu, ale v Hostinném začal svůj profesní život. Jedná se o jedinou dochovanou stavbu tohoto autora v České republice,“ popsal část historie kláštera starosta Hostinného Karel Klíma.

Od padesátých let sloužil klášter jako skladiště

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

V roce 1950 pak františkáni klášter natrvalo nedobrovolně opustili. Objekt v několika dalších letech sloužil jako skladiště všeho možného – například obuvi i celulózy. Na konci šedesátých let byl na opuštěnou a chátrající budovu vydaný demoliční výměr. „Objekt zachránila souhra náhod. Důvodem byl totiž nedostatek finančních prostředků na odstranění celého objektu,“ vysvětlil Tomáš Anděl, kronikář Hostinného.

Poslední čtyři roky patří klášter městu, které ho od františkánů koupilo a přišlo s nápadem celkové rekonstrukce. Nevyužité objekty se mají za téměř padesát milionů korun přeměnit v kulturně-společenské centrum - s muzeem, knihovnou a prostory pro neziskové organizace. Většina peněz pochází z dotací Evropské unie.

Eva Jouklová, mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod

„Projekt nás zaujal zejména proto, že se nevyužitý klášter v Hostinném promění v kulturní a společenské centrum a objekt s podobnou náplní v regionu dlouhodobě chyběl – proto získal dotaci z regionálního operačního programu Severovýchod.“

Do zrekonstruovaného areálu bývalého františkánského kláštera se vrátí i některé původní věci, které se podařilo zachránit. Například vyřezávané včelí barokní úly z 18. století s církevními motivy, nyní umístěné v budově radnice.

Město slibuje, že důstojného vzhledu se dočká i okolí kláštera. Upravená zahrada by se měla podobat té, jakou tady měli františkáni, a v jejích útrobách má být opět bylinné či ovocné zahradnictví.