Za prohřešky ve veřejných zakázkách stihnou viníky statisícové pokuty

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude za porušení zákona v oblasti veřejných zakázek ukládat vyšší pokuty. Sankce v řádu statisíců korun dostanou zejména ty subjekty, u nichž bude porušení úmyslné. Pokuty v této výši byly dosud spíše ojedinělé, většinou úřad ukládal pouze desetitisícové sankce. Pokuty za technická pochybení, jako je například zkrácení lhůt nebo neuveřejnění některých informací, zůstanou beze změny.

Antimonopolní úřad se do budoucna v oblasti veřejných zakázek hodlá zaměřit také na osvětu, aby jednotliví zadavatelé dokázali identifikovat, zda je v konkrétních případech soutěž o veřejnou zakázku transparentní, nebo jsou uchazeči domluveni. Úřad se tak chce podílet na odstranění korupčního prostředí. Proto se podle svého předsedy Petra Rafaje jeho podřízení účastnili i nedávné iniciativy Americké obchodní komory. Jedním z cílů, které podporují i strany vznikající vládní koalice, je zamezit tomu, aby veřejné zakázky v Česku mohly získat firmy, u nichž není známo, kdo je ovládá.

„Tyto iniciativy vítáme a budeme je podporovat. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže by měl hledat cestu, jak v zákoně zajistit co největší transparentnost a jednoznačnost,“ uvedl Rafaj.

Do budoucna se hodlá Rafajův úřad zaměřit na dva trendy, které vycházejí z iniciativy Evropské unie. Jde o právo na spravedlivý proces a rozvíjení více ekonomického přístupu při odhalování porušení zákona. Některé z těchto případů jsou už v řízení, například kauza kolem chování společnosti Student Agency na lince Praha-Brno a zpět.