Vítězství ve fotbale by mohlo vytáhnout Španělsko z krize

Madrid – Úspěch španělského týmu ve fotbalovém mistrovství světa by mohl oživit i ekonomiku jedné z nejzadluženějších zemí Evropy. Na odbyt jdou fotbalové dresy, což znamená vzpruhu pro obchod, o zemi se navíc teď hodně mluví v zahraničí, což by do ní mohlo přilákat více turistů. A vítězství pomáhá i samotným Španělům. Mohou se alespoň na chvíli oprostit od každodenních problémů, mezi které patří především vysoká nezaměstnanost a zadluženost.

Španělští obchodníci se vezou na vlně z úspěchů země na fotbalovém mistrovství světa. Vlajky, fotbalové dresy nebo národní maskoti jdou už několik dní pěkně na dračku. „Věci doslova mizí z regálů. Španělé mají zájem hlavně o dres útočníka Davida Villy, cizinci preferují Torrese,“ říká jedna z prodavaček suvenýrů.

Vítězství je obrovskou motivací pro všechny Španěly. Na svět se teď dívají pozitivněji, a tak by mohli být ochotnější k potřebným reformám, což by pomohlo vládě premiéra José Luise Rodrígueze Zapatera. „Zapatero by neměl promarnit tuhle šanci. Španělé teď drží při sobě a právě to by jim mohlo pomoci překlenout krizi,“ míní ekonomický poradce Enrique Quemada. Na stole teď přitom jsou třeba škrty v platech státních zaměstnanců nebo reforma trhu práce. Hlavně kvůli tomu prvnímu už Španělé neváhali stávkovat.

Vítězství ve fotbale povzbudí španělskou ekonomiku (zdroj: ČT24)

Španělsko loni skončilo s deficitem ve výši 11,2 procenta hrubého domácího produktu, a zařadilo se tak na roveň předluženého Řecka. Za nejistotu, kterou dluhová krize vyvolává na finančních trzích, už zaplatilo snížením ratingu. Agentura Fitch mu ho srazila o jeden stupeň na úroveň AA-plus. Španělsku teď nezbývá než šetřit a snažit se vypořádat se svými dluhy. Kdyby začalo mít stejně jako Řecko problém s jejich splácením, mohlo by to vzhledem k velikosti Španělska položit nejen zemi samotnou, ale přivodit rovněž krach eurozóny.