Prodej výškových budov na Pankráci ECM snížit ztrátu nepomohl

Praha - Developerská společnost ECM Real Estates Investments v prvním pololetí prohloubila ztrátu na 41,1 milionu eur (asi 1,03 miliardy korun). Ve stejném období loni měla firma ztrátu 18,6 milionu eur. ECM je v Česku známá hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci, těch se ale už zbavila. K letošnímu 31. červenci tvořilo portfolio developera 17 projektů s celkovou plochou 515 tisíc metrů čtverečních.

„Celková aktiva společnosti se snížila o 21 procent, a to vlivem dalšího snížení tržních hodnot projektu a zároveň díky tvorbě dodatečných opravných položek a rezerv,“ komentovala prohloubení ztráty firma.

ECM se podobně jako konkurent Orco potýká s vysokým zadlužením. „Závazky společnosti se zvýšily zejména díky úrokům z vydaných dluhopisů a také díky čerpání úvěru v projektu Ryazan Shopping Center,“ sdělila ECM, která proti tomuto nepříznivé trendu bojuje prodejem svých finančně náročných projektů.

Na konci roku 2009 a letos se ECM zbavila svých klíčových kancelářských projektů v Praze, nevyšší budovy v Česku City Tower a sousední City Empiria, stejně jako přilehlých projektů City Court a City Forum. Novým vlastníkem budovy City Empiria a projektu City Forum se podle informací deníku E15 stala jedna z firem patřící do struktury Generali PPF Holdingu.