Máte problémy ve firmě? Vyražte na pouť do přírody

Praha - Máte problémy s firmou? Nedaří se vám uřídit vrcholný management podniku? Vydejte se na výlet do přírody! Buď sami, a nebo s celým kolektivem pracovníků. Jan Bím přišel s jednoduchým konceptem, který by měl manažerům vrátit psychickou rovnováhu. Procházet se přírodou a pomocí řízeného rozhovoru, intenzivního přemýšlení a dalších technik zrekapitulovat vlastní život.

Jan Bím, průvodce osobním růstem, začal s touto prací v roce 2009. Postupně ho k ní přivedl jeho život, jak procházel různými obdobími od programátora přes cestovatele až po ředitele cestovky. Jako člověk, který chodí s lidmi do drsných extrémních podmínek si uvědomil, že má dar lidi poslouchat a trochu jim i v jejich životě pomoci.

Tomáš Kaderka, general manager iMi Partner a.s.:

"Potřeboval jsem si srovnat jak dál s firmou. Do roku 2008 ta firma perfektně šlapala, pak nastala krize, spadli jsme samozřejmě s obratem dolů a já si potřeboval ujasnit, jak dál, protože ty zaběhané modely, které fungovaly do té doby, nějak přestaly fungovat, tak jsem potřeboval najít řešení."

Ekonomika ČT24 (zdroj: ČT24)

Pouť podnikají dva typy klientů, z větší části jsou to vysoce postavení manažeři či majitelé firem a z druhé části jsou to lidé, kteří prošli obtížnou situací, lidé bez práce nebo po prožití obtížného životního zlomu. Nejčastěji se tak objevují témata vyhoření u vysoce postavených manažerů, dalším okruhem otázek je: „Kam dál?“ Už vybudovali úspěšnou firmu a cítí, že to není vše. Že v tom životě jsou ještě další možnosti. Mezi další témata patří vztahy, rodina a různé posuny životem.

Nejlépe se chodí za mrholení, když se válejí mlhy

Bímova firma měla za poslední rok už velké množství poutí ve všech typech počasí. Od zimy v Brdech, kde bylo půl metru sněhu a dvacetistupňový mráz, přes jaro, kde byly silné deště, až po vedra v létě, kdy byla třicetistupňová horka. Zkušenost ukázala, že nejvhodnější počasí je, když je tak lehce pod mrakem, zlehoučka popršívá, válejí se mlhy, mraky. Je to nejintenzivnější a nejlépe se vchází dovnitř. Nejčastěji se jedná o poutě jedno či dvoudenní.

Pokud to má být transformace osobní, tak je nejúčinnější uskutečnit seriál poutí. Pět šest deset a na konci delší jeden až dvoutýdenní. Člověk projde opravdu velkou změnou. A může se to odehrát v jednom jediném roce.

Martin Chovanec, jednatel společnosti dodávající interiéry:

"Myšlenka, že půjdeme na pouť postupně všichni a celý management, ta byla prvotní, protože my jsme poskládali ve firmě nový řídicí tým společnosti a potřebovali jsme, aby si sedl. Aby se sjednotil a ujasnil si, co kdo má hrát za roli. Proto jsme se po nějakých konzultacích s Honzou rozhodli, že tím všichni projdeme, abychom si uvědomili, kdo jsme, a abychom viděli, jestli jsme všichni schopní sledovat jeden cíl – a to je úspěch.

Výsledek byl takový, že s většinou lidí, kteří tímto prošli, jsme zjistili, že můžeme dál jít spolu, že se můžeme držet za ruku, ale byli i lidi, s kterými jsme zjistili, že nemůžeme, tak jsme si řekli, že spolu nemůžeme dál pracovat."

„Znám hodně manažerů, kteří vnímají ten spirituální rozměr práce, jakýsi vědomý byznys. Už to není jen o tom vydělávat peníze, ale trochu se už přemýšlí proč. Co je tím důvodem… Proč děláme tuto práci… Proč produkujeme tyto výrobky… Nejen vydělávání peněz, i když i to je důležité,“ uzavírá Jan Bím.

  • Jan Bím, organizátor výletů pro byznysmeny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1955/195480.jpg
  • Koučing pouti pomáhá vyhořelým byznysmenům autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1955/195476.jpg
  • Kreslení osobní mapy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1955/195490.jpg
  • Jan Bím dokáže dobře naslouchat lidem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1955/195477.jpg