Rusové dávají sbohem kopějce

Moskva - Z ruských peněženek s největší pravděpodobností zmizí jednokopějková mince. Parlamentní výbor pro finanční trh v Moskvě totiž podpořil návrh ruské centrální banky stáhnout kopějku z oběhu; na vině je její výrobní cena, která ani zdaleka neodpovídá hodnotě mince.

Výroba jedné kopějky přijde na 47 kopějek, její hodnota se ale podle aktuálního kurzu pohybuje na úrovni šesti desetin jednoho českého haléře. Prodělečná je i ražba pětikopejkových mincí za 69 kopějek, ale návrh centrální banky zrušit i tyto mince už parlamentní výbor nepodpořil.

Cena kopějky nikdy nebyla tak nízká. V sovětském období bylo možné se za jednu kopějku svést metrem, nebo pořídit zápalky. Mince už z oběhu jednou zmizela, a to v 90. letech kvůli nadměrné inflaci. Vrátila se zas až v roce 1998.

Do finančního světa kopějka vstoupila v první polovině 16. století. Její název je odvozený od slova „kopí“. V době svého vzniku totiž nesla na lícové straně vyobrazení boje svatého Jiří s drakem, který dodnes zdobí městský znak ruské metropole.