Drábek dostal od odborů košem, tarify chtějí projednat s premiérem

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se dnes sešel se zástupci odborů k diskusi o otázce platových tarifů a snižování platů státních zaměstnanců. Při jednání odborářům nabídl odložení úpravy systému tarifů o rok s tím, že by se nad nimi sešla expertní skupina složená ze zástupců ministerstva i odborů. Českomoravská konfederace odborových svazů ovšem jeho návrh odmítla s tím, že o tarifech chce ještě jednat s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a že na rozhodnutí bylo málo času. Pro Drábka to znamená, že dnes půjde na jednání vlády se svým původním návrhem změn v zákoníku práce, který se změnami v platových tabulkách souvisí.

Ráno se zdálo, že by mohly odbory a ministr práce konečně najít společnou řeč. Drábek sice trval na poklesu finančních prostředků určených na platy o 10 procent, avšak připustil, že by se nemuselo alespoň pro příští rok hýbat se systémem tarifů, čehož se odbory nejvíce bály. „Nabídl jsem odborům, že budu prosazovat ve vládě, aby se s tarifními tabulkami nehýbalo, tedy aby nedošlo k žádnému snížení ani o pět ani o deset procent,“ informoval Drábek v rozhovoru pro ČT24. Systémová úprava tabulek, která je podle Drábka nezbytná, by se odsunula až na rok 2012, aby ji bylo možné ve spolupráci s odbory kvalitně připravit.

Pro rok 2011 se ministr byl ochoten spokojit jen s dílčími úpravami. Na celou státní správu by se podle něj měl rozšířit princip tzv. pásmového odměňování, který se dnes používá například ve zdravotnictví. „Tarifní plat by bylo možné zvolit z rozmezí jednotlivých platových stupňů,“ upřesnil Drábek. Nemusela by se tedy striktně dodržovat závislost výše platu na počtu odpracovaných let.

Petr Nečas, předseda vlády:

„Není to v žádném případě ústupek. Od počátku považujeme za klíčové snížení objemu vyplácených platů ve veřejném sektoru o deset procent. Od tohoto základního požadavku vláda neuhnula ani o milimetr a nemá k tomu žádný důvod. Jinak by se jí totiž nepodařilo sestavit návrh státního rozpočtu. Od začátku jsme říkali, že o způsobu snížení budeme jednat. Budeme hledat variantu, která bude uspokojivá pro obě strany.“

Zástupci odborů si po jednání vzali čas na rozmyšlenou, zda na kompromisní Drábkův návrh přistoupí. Odpoledne ministrovi sdělili, že na jeho návrh přistoupit nemohou. „Požadují jednání na úrovni premiéra,“ upřesnil Drábek. Sami odboráři pak odmítnutí zdůvodnili nedostatkem času na prostudování nové návrhu, trnem v oku jim byl především již zmíněný princip pásmového odměňování. „Je to hluboká změna, která se může dotknout v určitých profesích zaměstnanců. Proto si musíme všechny dopady zanalyzovat,“ řekla ČT24 místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková.

Na vládu jde Drábek se zákoníkem práce

Reakce Drábka na odmítnutí odborů

„Pro mě to znamená, že na dnešním jednání vlády nemohu udělat nic jiného než předložit svůj původní návrh. Vzhledem k tomu, že novela zákoníku práce musí nabýt účinnosti od 1. ledna, protože se vztahuje ke státnímu rozpočtu na rok 2011, tak mi nemůžeme otálet dále a odkládat projednání toho návrhu.“

O úsporném rozpočtu, který odbory tolik kritizují, dnes jedná vláda. Součástí schůze má být i diskuse o změnách v zákoníku práce. Ta s úpravou tabulek souvisí, vymezuje totiž jejich obecný rámec. Úprava samotných tarifů však na programu dnešní schůze není. Vlastní tabulky se schvalují nařízením vlády a měly by přijít na řadu za několik týdnů. To ovšem neplatí pro tarify učitelů, ty spadají do kompetence ministra školství Josefa Dobeše (VV), který chce jejich úpravu navrhnout už dnes.

Podle Drábka už není možné s odkládáním novely zákoníku práce otálet, vláda ji musí poslat poslancům co nejdřív, protože je klíčová pro rozpočet na příští rok. Pokud se ovšem odbory s vládou dohodnou, nebrání se ministr ještě dílčím úpravám. Provést se prý mohou během druhého čtení zákona ve sněmovně.  

Stávající systém je neudržitelný

Změny v tarifech nejdéle od roku 2012 jsou podle Drábka nevyhnutelné. „Systém odměňování ve státní správě je potřeba změnit, protože ten dnešní je prostě dlouhodobě neudržitelný,“ zdůraznil. Ministr poukazuje především na to, že není správné, aby se výše platu odvíjela podle odpracovaných let státního zaměstnance, nikoliv podle jeho výkonu.

Odboráři na původním Drábkově návrhu kritizují především fakt, že navrhovaná změna tarifních tabulek nebude odrážet odsloužené roky. „Chceme sloužit dál, ale za dosavadních podmínek a přiměřené odměny,“ prohlásila před jednáním s ministrem Vondrová.

Opozice: Na platy by se nemělo sahat vůbec

Proti úpravám platů státních zaměstnanců se staví i opoziční sociální demokraté. „Z našeho pohledu jsme přesvědčeni, že v této době, byť není jednoduchá, není důvod ke snižování. Mohlo by se hovořit o zmražení mezd, což by zřejmě odpovídalo realitě,“ zdůraznil poslanec Zdeněk Škromach (ČSSD).

Vinu za nedostatek financí na platy státních zaměstnanců ČSSD dává předchozí Topolánkově vládě, ve které zasedal současný premiér Petr Nečas (ODS) i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Kdyby dneska platila stejná daňová kvóta jako na konci vlády sociální demokracie v roce 2006, tak by byl deficit menší o 160 miliard korun,“ podtrhl Škromach. Podle Drábka ovšem příjmy státu za Topolánkovy vlády rostly. „V roce 2000, když vládla sociální demokracie, tak se na dani z příjmu právnických osob vybralo 100 miliard korun. Po několikerém snížení sazby se v roce 2008 za Topolánkovy vlády vybralo 175 miliard korun,“ podotkl.

Úprava tarifů tak, jak ji po volbách představil ministr Drábek, by podle odborů znamenala, že platy státních zaměstnanců klesnou o 10 až 43 procent. To byl jeden z důvodů, proč včera odboráři demonstrovali a do Prahy je přijelo podpořit zhruba 40 tisíc lidí. Pokud se s vládou nedohodnou, plánují další protesty. Další akce by se mohla uskutečnit už 15. října, tedy v den komunálních a senátních voleb.

Předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová na jednání s ministrem práce Jaromírem Drábkem.
Zdroj: ČT24