Vláda se přiklonila k pásmovému odměňování státních zaměstnanců

Praha - Vláda v noci na dnešek odsouhlasila změnu související s platovými tarify pro státní zaměstnance. Podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) se pro příští rok rozšiřují možnosti takzvaného pásmového odměňování, které se nyní používá ve zdravotnictví, na většinu zaměstnanců veřejného sektoru. Návrh si klade za cíl umožnit odměňování v jednotlivých třídách, aniž se bude muset brát striktně ohled na počet odpracovaných let.

Další detaily pak budou následně specifikovány dodatečnými nařízeními vlády. Novela zákoníku práce k odměňování schválená vládou má obsahovat jedinou větu, podle níž vláda určí nařízením okruh zaměstnanců, kterých se bude týkat pásmové odměňování.

Ovšem odbory jsou z informace poněkud rozpačité, neboť se domnívaly, že se o návrhu bude napřed jednat. „Čekáme na usnesení vlády a na jednání s panem premiérem,“ uvedla místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková.

Návrh představil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) poprvé ve středu ráno na jednání se zástupci odborů. Ty protestovaly proti původnímu návrhu obsahujícímu opatření, která v tarifní složce platu rušila pravidelné navyšování na základě odpracovaných let. Podle odborů neúnosně snižoval nárokovou, tarifní složku mezd až o 43 procent. Byl i jednou z příčin úterní demonstrace, které se zúčastnilo zhruba 40 tisíc protestujících.

Odbory chtějí o tématu jednat s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Prý měly krátký časový termín k prostudování návrhu a v současnosti jej analyzují. Platnost pásmového odměňování je plánována na počátek roku 2012.

Vláda zároveň neschválila trvalé snížení platů ústavních činitelů, soudců nebo státních zástupců. Načrtla však rámec, podle kterého se má návrh zákona upravit.

Jaromír Drábek
Zdroj: ČT24