Úsporný rozpočet připraví o peníze i zdravotně postižené

Praha  - Úspory v rozpočtu státu jsou nezbytností, jinak Česká republika skončí jako Řecko, říká vláda. S drastickými škrty bude stát příští rok hospodařit s deficitem 135 miliard korun, kdyby ale ministři nezatáhli za záchranou brzdu, bylo by to ještě o 80 miliard více. Pohorší si všichni. Stát nebude přispívat na stavební spoření, nemocenská zůstane po celou dobu nemoci jen na 60 procentech denního vyměřovacího základu, o stovku klesne daňová sleva na poplatníka, úplně se zruší příspěvek pro sociálně slabé rodiny. Jenže zkrátka přijdou i zdravotně postižení. Zrušení sociálního příspěvku pocítí i 16 tisíc rodin s postiženými dětmi.

„Sociální příspěvek byl zrušen bez náhrady,“ prohlásil premiér Petr Nečas (ODS) po včerejším jednání vlády. Krom toho vláda schválila i snížení příspěvku na péči v prvním stupni. Ze 2 000 korun klesne na pouhých 800. Jen na sociálním příspěvku stát ušetří 2 miliardy korun ročně. Jenže na rodiny s postiženými dětmi to dolehne tvrdě. Za peníze totiž kupují nejrůznější pomůcky, které postiženým dětem zkvalitňují život. Podle rodičů postižených dětí vyslala vláda jasný vzkaz: Dejte postižené do ústavů.

Rodina Čížkova přijde o 7 160 korun měsíčně

Manželé Čížkovi mají dva syny – Tomáše a Lukáše. Šestnáctiletá dvojčata trpí dětskou obrnou a jsou odkázána na pomoc matky, která se o ně stará celý den. Rodina žije jen z otcova výdělku. Platí za základní věci jako je asistence, bydlení, jídlo, léky, dopravu do školy nebo lázně. Na dovolenou nebo nové vozíky pro chlapce nezbývají peníze.

Teď Čížkovi přijdou o 7 160 korun, což jejich rozpočet ještě víc nabourá. „Nevím, jestli budeme muset změnit školu, nevím, jestli budeme zase hledat sponzory a dobré lidi, kteří nám pomohou,“ říká matka Tomáše a Lukáše Martina Čížková.

Reportáž Moniky Bezuchové a Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Jen o trochu lépe na tom budou postižené děti, které pobírají i rodičovský příspěvek. Ten jim vláda nesníží. Jenže to se týká jen dětí do sedmi let. Starší už na něj nemají nárok. Postiženým nad 18 let, kteří pobírají příspěvek na péči v prvním stupni, navíc vláda ukousne i z něho. Pokud to projde i dalšími částmi legislativního procesu, přijde zhruba 113 tisíc osob od ledna o 1 200 korun. Týkat se to bude nejen zdravotně postižených, ale i seniorů.

Národní rada osob se zdravotním postižením bije na poplach

Proti zrušení sociálního příspěvku pro rodiny s postiženými dětmi se staví Národní rada osob se zdravotním postižením. Kdyby jim ho stát zachoval nebo propad v příjmech nějak kompenzoval, stálo by ho to podle ní 500 milionů korun ročně. „Domníváme se, že to není vůbec velká částka a neohrozí státní rozpočet,“ podtrhl Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Rada už proto připravila výzvu, kterou chce apelovat na stát, aby se o zdravotně postižené děti postaral. Na webových stránkách rady je krom toho k dispozici petice proti navrženým změnám, ke které se svým podpisem mohou připojit všichni občané.

Zrušení příspěvků může zvrátit sněmovna

„Určitě je tady ještě možnost upravit tento návrh ve druhém čtení tady ve sněmovně,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). To by mohlo být koncem října.