Zaměstnanci Delphi si vybojovali lepší odstupné

Česká Lípa – Propuštění zaměstnanci českolipského výrobce kabelových svazků Delphi Packard si vybojovali lepší podmínky odchodu. Dostanou 7,7násobek až 14,3násobek měsíčního platu. Firma jim původně nabízela méně. Vedení končícího podniku se s odboráři na těchto podmínkách dohodlo ve čtvrtek večer. Firma propouští 1 000 zaměstnanců.

Firma zaměstnancům ustoupila

Ještě nedávno byli odboráři nespokojení. „Podnik nabízí 1,5násobek až 4,5násobek průměrného platu nad zákonný rámec. Naše představa je desetinásobek až čtyřiadvacetinásobek podle toho, jak dlouho tu ten člověk pracoval,“ uvedl Ladislav Bělohlav z odborového svazu KOVO. Do vyjednávání se vložil také liberecký hejtman Stanislav Eichler, který o situaci jednal na americké ambasádě. To údajně při jednání s americkými majiteli firmy přispělo ke konečné dohodě.

„K dohodě jsme dospěli po jednání, které bylo velmi tvrdé, ale zároveň korektní. Výrazně k tomu přispěl i prostředník, jímž byl jmenován Petr Hůlka z Právnické fakulty Univerzity Karlovy,“ uvedl místopředseda odborové organizace KOVO Jaroslav Souček.

Odboráři jsou nakonec spokojení

Zaměstnanci proto mají důvod k radosti. Na nejvyšší odstupné dosáhnou pracovníci, kteří jsou ve firmě déle než 15 let. Každý, kdo však odejde po prvním září letošního roku, má nárok na odstupné ve výši minimálně 7,7násobku svého měsíčního platu.

S výsledkem vyjednávání v Delphi jsou nakonec odboráři podle svých slov spokojeni, některé jiné firmy v Česku ovšem v posledních měsících vyplácely odstupné ještě vyšší. Ve frimě Alston v Brně dostali odstupné ve výši 24 platů ti, kteří měli pět let do důchodu. Týkalo se to zhruba třetiny ze 400 zaměstnanců. Ocelářská firma ArcelorMittal Ostrava vyplácela loni odstupné ve výši dvacetinásobku platu. V Libereckém kraji propouštěla v poslední době například textilka Damino, které povodeň vyplavila tkalcovnu, asi 50 zaměstnanců dostalo jako odstupné pětinásobek mzdy.

Liberecký hejtman Stanislav Eichler

„Dalším velkým úkolem, který teď stojí před námi, je příprava projektů, které zajistí propuštěným lidem co nejdříve práci. Již nyní probíhají jednání s firmami, které mají o pracovníky z Delphi zájem. Jde například o společnosti Škoda Auto či Johnson Controls.“

V českolipském podniku pracovalo ještě v roce 2007 zhruba 3 400 lidí. Firma však začala postupně v několika vlnách propouštět a o stěhování výroby se mluvilo již delší dobu. Na začátku letošního roku měla firma 1 700 zaměstnanců a dále propouštěla. Na konci roku mělo v továrně podle původních předpokladů zůstat kolem 1 000 pracovníků. Delphi Packard se ale nakonec rozhodla továrnu zcela zavřít. „Nekonkurenční nákladová struktura tohoto závodu nám neumožňuje získávat nové zakázky,“ vysvětlila mluvčí divize Delphi pro východní Evropu Monika Babicz.

Delphi Packard Electric Česká republika vznikla v roce 1993 a je součástí světové skupiny dodávající automobilové systémy a komponenty Delphi Automotive Systems se sídlem v USA. Patří k největším zaměstnavatelům na Českolipsku. Svůj závod v České Lípě chce zavřít do května příštího roku.