Britské dostihy doplácejí na líné sázkaře

Londýn – Lidé dostihům nerozumí, tak radši sázejí na fotbal. Na to už doplácí britský dostihový průmysl, který se potýká s nedostatkem peněz. Sport s mnohaletou národní tradicí však decimují i nelegální sázky na internetu. Česko však tento trend ohrozit nemůže. Sázení na koně je u nás totiž jen okrajovou záležitostí. Češi sází mnohem raději na fotbal nebo na hokej.

Sázkaři budou vyhrávat méně

Pořadatelům britských dostihů se peníze z nelegálních sázek nevracejí a dotace na jednotlivé závody navíc klesají. To je nutí snižovat počet dostihů i výši výher. Letos například ze sázek získají jen 70 milionů liber. Před dvěma lety to přitom bylo ještě o třetinu více.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

generální ředitel Jockey Clubu Simon Bazalgette

„Lidé rozumí fotbalu lépe, a proto je pro ně snazší na něj sázet. Musíme dostihy zatraktivnit. Jen tak udržíme naši pozici na sázkařském trhu.“

Nové trendy dopadají už i na největší britskou sázkovou kancelář William Hill. I kvůli oblibě sázení přes internet loni Britové u kanceláře utratili pouze 2,5 miliardy liber, tedy o osm procent méně než v předchozím roce. Sázkové kanceláře navíc postupně přesouvají svá sídla do zahraničí, a neodvádí tak daně ani příspěvky na podporu domácího sportu. „Internet změnil svět. Úplně zmizely sázky přes telefon. Dnes může na dostihy v Británii pohodlně sázet celý svět,“ říká redaktor Sporting Life Dave Ord.

Na Čechy internetové sázení také dopadá

ředitel dostihového závodiště ve Velké Chuchli Petr Drahoš

„Na dostihové sázky sází čím dál víc lidí. Problém je ten, že ubývají velcí sázkaři. Je to dané tím, že velcí sázkaři se orientují na internetové společnosti, které nabízejí neporovnatelné kurzy proti nám.“

I když je v Česku sázení v dostizích jen okrajovou záležitostí, trend se republiky také týká. Přesto se v dostizích u nás ročně majitelům koní vyplatí 55 milionů korun. Jen 3,5 milionu však jde ze sázek. Pro české pořadatele jsou nejdůležitější příjmy od sponzorů a reklamních partnerů. Úbytek sázkařů  ro ně proto není tak zásadní jako pro jejich britské kolegy.

Na dostizích
Zdroj: ČT24