Singer: ČR je rychleji rostoucí část v pomaleji rostoucí části světa

Praha – Finanční krize přišla nečekána v druhé polovině roku 2008. Postupně se změnila v krizi hospodářskou a bolestivě zasáhla většinu zemí světa. Česká republika kvůli tomu musela bojovat s prudkým propadem hrubého domácího produktu. Slibný hospodářský růst se vytratil a místo toho v roce 2009 ekonomika klesla o více než 4 procenta. Podniky krachovaly a ruku v ruce s tím nezaměstnanost šplhala k 10 procentům. Dnes už se české hospodářství z nejhorších propadů vzpamatovává, cesta z krize ale bude trnitá. Jak ji vidí guvernér České národní banky Miroslav Singer? Odpovídal na přednášce s názvem „Česká ekonomika na cestě z krize“,  kterou pořádal Ekonomický klub MLOP, studentská organizace Vysoké školy ekonomické v Praze.

Ač jsme krizi pocítili i v Česku, náš ekonomický růst během ní zůstával nad průměrem Evropské unie. Podle Singera jsme „jedna z rychleji rostoucích částí v jedné z pomaleji rostoucích částí světa“. Pokud se nám tedy podaří vyřešit problémy, které vyřešit můžeme, poroste naše hospodářství slušným tempem již brzy. Na předkrizový stav ekonomiky se ale zatím těšit nemůžeme. Porvat se nyní musíme především se špatnými veřejnými financemi a dostatečně podporovat export.

Otevřenému Česku pomohla pohotová reakce firem

Česká ekonomika na cestě z krize (zdroj: ČT24)

Když všichni uvěřili, že se krize skutečně přelije přes hranice Wall Street a zaplaví i Evropu, Česká republika měla být jedna z prvních ekonomik, které byly na ráně. Jsme totiž velice otevřeným hospodářstvím. Opak byl ale pravdou. I přes dramatický propad poptávky za hranicemi jsme se vzchopili poměrně rychle a už první letošní kvartál byl ve znamení růstu, který nás vysadil do horní poloviny vývoje v Evropě.

Podle guvernéra byl náš vývoj kombinací několika faktorů. I česká vláda přispěchala na pomoc se stimulačním balíčkem, přesto podle Singera více zafungovaly vestavěné stabilizátory. Důležitou roli také sehrála relativně usměrněná ekonomika, která České republice dovolila sklouznout do deficitu. Navíc je podle Singera český podnikatelský sektor dost otrlý. Nikdo mu totiž nikdy příliš naproti nešel, takže se na stát nespoléhal a rychle začal jednat masivním snižováním nákladů. I díky tomu vyšel z krize poměrně konkurenceschopný.

Současná česká ekonomika už jeví signály zlepšení. Vývoz sice stále trpí silnějším kurzem koruny, přesto však překonává všechna očekávání. Během krize dokonce dosáhl čistý vývoz nejlepších výsledků v historii. Spotřeba opět začíná pomalu ožívat. Ekonomiku táhne rychle se zotavující průmysl, obchod a peněžnictví. Průmyslu se dokonce hrnou zakázky dvoucifernými tempy a banky se přestávají obávat dalších problémů a úvěrují. S velkými problémy se ale stále ještě potýká stavebnictví. Zlepšení ho ale jen tak nečeká.

Dvojité V by nás potkat mohlo, druhé V ale hluboké nebude

Singer ve svém dnešním vystoupení uvedl, že zpomalení na světovou ekonomiku možná číhá. Nebude prý ale dramatické. Mnohem dramatičtější jsou nyní otázky kolem veřejných financí. Realita Řecka a Irska je taková, že si na své fungování musejí půjčovat každé třetí euro. Česká republika si půjčuje zhruba každou sedmou korunu. Guvernér ČNB k tomu dodává, že dle jeho názoru je na tom Řecko špatně i proto, že před příchodem krize stagnovalo. Česká i irská ekonomika naopak rostly rychlými tempy. Na časy, kdy měli horší životní úroveň, si proto jejich obyvatelé vzpomenou snáze. Řekové se ale škrtáním dostanou na úroveň třeba před patnácti lety, a to je děsí.

Problémům gigantických rozměrů ale také čelí trh, ze kterého krize původně vzešla. Jde o Spojené státy. Ty přes výraznou podporu růstu stále nevytvářejí pracovní místa. Nezaměstnaní občané USA potom neutrácejí, protože ekonomice ještě nevěří. Tím hospodářství světové mocnosti přichází o svůj hlavní hnací motor. Navíc USA podle Singera hrozí další prudký pokles cen nemovitostí.

  • Wall Street autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1302/130184.jpg
  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1743/174285.jpg
  • Američané zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/406/40551.jpg
Vydáno pod