Bruselskou kasu by místo členských států mohla plnit unijní DPH

Brusel - Evropská unie by měla mít víc vlastních finančních zdrojů. Evropská komise proto dnes v rámci úvah o revizi unijního rozpočtu přišla s možnostmi na nové zdroje pro kasu EU. Mezi nimi je poplatek z finančních transakcí nebo třeba také vytvoření unijní daně z přidané hodnoty. V současnosti valnou většinu příjmů unijního rozpočtu tvoří příspěvky členských zemí. Ty dosahují zhruba 76 procent celkových příjmů rozpočtu.

Cílem materiálu komise, který má posloužit k debatě o nové finanční perspektivě EU pro roky 2014 až 2020, je snížení příspěvků z kapes členských zemí. Podle Evropské komise by se měly postupně zavést jeden či vícero nových vlastních zdrojů, ze kterých by se krmila společná evropská kasa. Nyní k nim patří dovozní cla, která tvoří 12 procent celkových unijních příjmů, nebo poplatky z národních příjmů z DPH (11 procent). Tyto druhé poplatky by mohly být podle vize Bruselu zrušeny, naopak by vznikl minimálně jeden další zdroj.

Mezi možnostmi, které komise zmínila, je poplatek z finančních transakcí či daň z finančních aktivit, aukce emisních povolenek, unijní poplatek za leteckou dopravu, zvláštní unijní DPH nebo třeba unijní energetická daň. Komise žádnou ze zmíněných možností neupřednostnila.

Závislost na příspěvcích členů unii zabíjí

„Systém národních příspěvků už neodpovídá situaci,“ prohlásil dnes šéf nejsilnější lidovecké frakce v Evropském parlamentu Joseph Daul. Lídr liberálů ze zákonodárného sboru Guy Verhofstadt zase podotkl, že v počátcích unie žádná taková závislost na příspěvcích od jednotlivých zemí nebyla. Ještě v roce 1988 dostávala unie od svých členů jen asi 10 procent rozpočtu. Dnešní přehnaná závislost podle něj vede ke každodenním bitvám mezi hlavními plátci a příjemci evropských fondů. Tyto spory pak EU „zabíjejí“.

Nyní jsou finanční perspektivy, tedy dlouhodobější unijní rozpočty, určeny na sedm let. Podle komise by bylo vhodné pracovat v budoucnu s desetiletými plány, přičemž uprostřed daného období by se provedla širší revize. Podle komise by to poskytlo větší flexibilitu. Rozpočet EU dosahuje roční výše kolem 130 miliard eur (3,2 bilionu korun).