Letos z českých výrobních linek sjede přes milion vozů

Brno – Výrobě automobilů v Česku se daří. Roste totiž i v období krize. Podle Sdružení automobilového průmyslu ČR letos automobilky vyrobí přes milion vozidel. Loni přitom z výrobních linek výrobců sjelo 984 tisíc vozů a předloni to bylo o téměř 40 tisíc aut méně. Poklesu produkce ale čelí producenti autobusů. Meziročně jde o 18 procent.

Podle odhadů sdružení se letos celkem v Česku vyrobí 1,015 milionu vozidel. Od roku 1989 se tak v tuzemsku vyrobilo 10,5 milionu vozidel. Podle ředitele SAP Antonína Šípka táhne v Česku výrobu především vývoz. Ten se stará o 85 procent odbytu. Většina vozů končí v západní Evropě, výrobci se ale poohlížejí i po nových odbytištích.

Výroba roste každoročně. Výrazně vzrostla v roce 2005, kdy začala vyrábět továrna TPCA v Kolíně. V tomto roce se vyrobilo celkem 603 800 vozidel. O rok dříve to přitom bylo o padesát tisíc méně.

Telefonát Antonína Šípka (zdroj: ČT24)

Průmysl neporoste donekonečna

ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek

„Růst donekonečna být nemůže, takže tu hranici vidím v současné době v nezaregistrovaných kapacitách, což by odpovídalo roční produkci maximálně 1,15 tisíc automobilů ročně.“

Přesto hospodářská recese český automobilový průmysl podle ředitele SAP Antonína Šípka zasáhla. Členská základna svazu poprvé mírně klesla, nyní eviduje 151 firem. Ty zaměstnávají aktuálně kolem 101 tisíc kmenových pracovníků. Zhruba 67 tisíc z nich jsou výrobci autodílů. Zaměstnávají dvakrát více lidí než výrobci aut.

Průměrná mzda v sektoru se od loňského roku začala mírně zvyšovat. V letošním roce činí zhruba 27 600 korun. „Produktivita práce je o něco málo větší než ve většině průmyslových oborů,“ uvedl Šípek.

Vydáno pod