Juncker vyloučil změnu Lisabonské smlouvy

Brusel - Podle lucemburského premiéra a šéfa ministrů financí eurozóny Jeana-Claudea Junckera je změna Lisabonské smlouvy Evropské unie kvůli úpravě rozpočtových pravidel nemožná. Úpravu minulý týden dohodli německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy a měl by se jí zabývat i čtvrteční a páteční unijní summit. Merkelová navíc potřebu změny zakládajících smluv EU v souvislosti se zpřísněním rozpočtových pravidel bloku ještě dnes zdůraznila ve Spolkovém sněmu.

„Tato dohoda není přijatelná,“ prohlásil Juncker pro německý deník Die Welt. Dohoda Berlína a Paříže podle něj nezajišťuje, že by unie dostala tvrdá rozpočtová pravidla. Německo chce totiž změnou Lisabonské smlouvy o reformě unijních institucí zajistit, že i po roce 2013 bude v zemích používajících euro existovat mechanismus, který pomůže chránit státy, které se ocitnou v hospodářských a finančních potížích, jako Řecko v nedávné době.

Angela Merkelová

„Tuto změnu potřebujeme. Nedělám si iluzi, že bude snadné to prosadit.“

Německá kancléřka navíc před čtvrtečním a pátečním summitem Evropské unie znovu podpořila nová pravidla hospodaření, jejichž cílem je podle ní „trvale stabilní“ euro. Dohoda Německa s Francií o nových rozpočtových pravidlech v EU razí cestu ke konsensu o reformě paktu stability a růstu, zdůraznila Merkelová. Nutné je podle ní vytvoření komplexního nového mechanismu pro zvládání krizových situací, a toho prý lze dosáhnout jen změnami v Lisabonské smlouvě.

Unie vytvořila v květnu záchranný fond, do něhož země, které platí evropskou jednotnou měnou, přispěly 440 miliardami eur (zhruba 11 bilionů korun). Tím chtěly zabránit spekulacím, že Řecko a další země mohou kvůli nadměrnému zadlužení zbankrotovat. Takový vývoj by přitom mohl ohrozit i existenci eura. Existence fondu je ovšem časově omezená právě do roku 2013 a zatím nebylo rozhodnuto o jeho případném nástupci.

Navíc případná změna smlouvy rovněž otevírá cestu k dočasnému odebrání hlasovacích práv zemím eurozóny, které poruší unijní rozpočtová pravidla, doplnil Juncker: „Abych to řekl jasně. Odebrání hlasovacích práv rozpočtovým hříšníkům není průchodná cesta. V tomto případě vylučuji jakoukoliv změnu unijní smlouvy.“

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/DAPD/Axel Schmidt/dapd
Vydáno pod