Platy českých poslanců jsou mnohem nižší, než je západoevropský průměr

Praha - Čeští poslanci na rozdíl od svých západoevropských kolegů dostávají až třikrát nižší platy. Podle dnešních Hospodářských novin jsou například i polští a maďarští poslanci mnohem lépe placeni. Čeští zákonodárci jsou tak podle loňských údajů Evropského parlamentu až sedmí od konce. Na pomyslné špičce se naopak drží poslanci v Itálii či sousedním Rakousku.

Na situaci se dá ale pohlížet zcela jinak, pokud do hry přijde průměrná mzda. V tomto srovnání jsou na tom členové českého parlamentu mnohem lépe než většina poslanců západní Evropy. Ve starých členských zemích Evropské unie dostává poslanec přibližně dva a půl krát vyšší plat, než je průměrná mzda, v České republice je toto číslo více jak dvojnásobně vyšší. Opět je ale nutno zmínit Itálii, kde měsíční plat převyšuje až šestkrát ten běžného Itala. Nejhůře jsou na tom se svými platy poslanci v Rumunsku a Bulharsku, nicméně celkové rozdíly mezd zákonodárců v postkomunistických zemích jsou zanedbatelné.

Potíž v placení členů českého parlamentu spočívá v neprůhlednosti systému. Poslanci ve většině ostatních zemí jsou povinni téměř vše dokládat účty, zatímco v České republice je stále složité se dopátrat toho, kde mzdy zákonodárců končí.

Vydáno pod