Je libo pozemek na Praze 11? Developer jej dostane až třikrát levněji

Praha - Když si chce na Jižním městě koupit kousek pozemku soukromník, může zaplatit až třikrát víc než silný developer. Přitom soukromník si jen dokupuje plochu, kam se sotva vejde zahradní domek, zatímco developer obstarává rozsáhlé parcely, na kterých chce postavit mrakodrap. Tato podivná praxe je klasickým postupem pražských radnic. Reportéři ČT to ukázali na konkrétním příkladě Prahy 11 - výstavbě na Litochlebském náměstí.

Pozemky okolo Litochlebského náměstí na pražském Opatově využívají místní hlavně k odpočinku. Radní tyto pozemky ale chtějí prodat developerovi pro stavbu výškové, asi pětadevadesátimetrové administrativní budovy. Stavba by tak převyšovala ostatní zástavbu skoro třikrát.

Tímto podle místních současní radní porušují předvolební sliby, kterými se zavázali, že budou stavět parky a brát ohled hlavně na vůli lidí. „Nepřipustíme žádnou zástavbu, která by negativně ovlivnila pohodu obyvatel okolních domů. Věřte těm, co plní sliby,“ lákala ODS. „Pečlivě posoudíme další výstavbu pro komerční účely,“ slibovala ČSSD. Realita je však taková, že radní dnes naslouchají spíše developerům.

Levnější pozemky pro mrakodrapy (zdroj: ČT24)

Litochlebské náměstí se na Jižním městě stalo tak trochu symbolem. Tato kauza je ale jen jedna z mnoha. Místní lidé zatím spíš marně bojují proti nové výstavbě. Developeři zde skupují pozemky, staví vysoké administrativní budovy, prakticky vždy místo původní zeleně.

Podivné počty: Pro soukromníka třikrát dráže než pro developera

Na Praze 11 se ale pozemky prodávají developerům jaksi pod cenou. Podle Magistrátu hl. města Prahy se cena řídí podle znaleckého posudku. Znalecké posudky, které si nechává město vypracovat na pozemky na Jižním městě, ale vždy vyjdou tak, že cena je minimálně třetinová oproti komerčním prodejům. Nyní prý cenu pozemků nejvíc snižuje to, že jsou vklíněny mezi jiné dva pozemky. „Já si dovedu představit aplikaci těchto pravidel v případě, že se jedná o pozemky, které funkčně souvisí s nějakým panelovým domem. Že tam máte nějakou předzahrádku a lidé z nějakého toho bytového družstva požádají o odkoupení té předzahrádky, kterou si udržují,“ namítá opoziční zastupitel Lukeš.

Reportéři ČT našli také podobný příklad, kdy sousedé mají kupovat pozemky. Od stejného města, ve stejné lokalitě ale za úplně jinou cenu. Magistrát požaduje od soukromých vlastníků domku za odkoupení pozemku těsně u dálnice, který chtějí využít pro zahradní chatku, 4 560 Kč za metr čtvereční, což je za 32 metrů cca 150 tisíc korun. Pozemek je jinak nepřístupný a zemědělsky zcela bezcenný. O kolik víc by vydělala radnice na prodeji pozemků na Opatově, kdyby prodávala za stejnou cenu jako zmíněným soukromým vlastníkům? O celých 100 milionů korun. Radnice Prahy 11 by zase na Litochlebském náměstí mohla vydělat o 20 milionů víc.

Místní obyvatelé zatím neuspěli proti výstavbě na Litochlebském náměstí ani peticí ani demonstracemi. Radnice podepsala smlouvu o smlouvě budoucí a připravuje se výstavba. Těsně před Vánoci chtěli opoziční zastupitelé předložit návrh, který by celou transakci zrušil. Hádka se strhla už o to, jestli se vůbec bude takový bod projednávat. Nakonec se však neprojednával. „Na nějaké naše připomínky se neberou ohledy. Připadáme si, že to nejsou zastupitelé lidu, ale zastupitelé developerů. To je pro nás, pro obyvatele, dost smutné,“ stěžují si místní.

  • Jižní město autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2254/225333.jpg
  • Starosta Prahy 11 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2254/225335.jpg
  • Praha 11 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2254/225334.jpg