Čína uzavřela loňský rok silným růstem 10,3 procenta

Peking - Čínská ekonomika uzavřela loňský rok nečekaně silným růstem. Díky zrychlení v posledním čtvrtletí se hrubý domácí produkt Číny za celý loňský rok zvýšil o 10,3 procenta po růstu o 9,2 procenta v roce 2009 a vykázal nejrychlejší tempo od roku 2007. Oznámil to dnes čínský statistický úřad. HDP v posledním čtvrtletí zrychlil meziroční růst na 9,8 procenta z tempa 9,6 procenta ve třetím čtvrtletí. Ekonomové očekávali naopak zvolnění na 9,2 procenta. Co ale trápí největší ekonomiku světa, která v posledních dvaceti letech roste o devět a půl procenta ročně, je inflace.

Zdražování je pojem, na který si komunistická Čína zvykla už dávno. To je vidět i na inflačním cíli tamní centrální banky, pro kterou je roční růst cen ve výši čtyř procent brán jako normální stav. Dělá sice, co může, zatím ale nic nepomáhá. Povinné minimální rezervy za poslední rok zvýšila dokonce sedmkrát, úrokové sazby však zvedla jen dvakrát a analytici v tomto směru očekávají další kroky. Ke konci roku sice inflace v Číně zmírnila na 4,6 procenta, podle ekonomů ale zemi čeká další vlna zdražování.

Šéf čínského statistického úřadu Ma Ťien-Tchang:

„Inflaci se nám zatím dařilo držet poměrně na uzdě. Teď ale budeme muset v našem usilí přidat. Cítíme, že tlak na rychlejší zvýšení cen přijde v roce 2011.“

Čína roste závratným tempem (zdroj: ČT24)

Dnešní údaje tak Peking nejspíš donutí, aby ještě zesílil novou orientaci makroekonomické a měnové politiky na boj proti inflaci a opatrné zmírňování silného růstu. Čínská měna je však dlouho trnem v oku Američanům, kteří jüan považují za uměle podhodnocený. Naposledy kvůli němu americký prezident Barack Obama tlačil na čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa včera ve Washingtonu. Představitelé největších ekonomik světa se sešli, aby se dohodli na větší ekonomické spolupráci. 

Čína předstihla Japonsko a stala se druhou největší ekonomikou

Čína loni předstihla Japonsko a stala se druhou největší ekonomikou světa. Za prvními Spojenými státy je sice ještě daleko, ale podle ekonomů by je mohla předstihnout do 20 let. Průměrné tempo růstu čínské ekonomiky, kterou nastartovalo zavádění tržních reforem na přelomu 70. a 80 let, za posledních 20 let dosahuje asi 9,5 procenta ročně.

Číně se loni dařilo i v oblasti rozpočtového schodku. Ten se snížil na 1,6 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 2,8 procenta. Pro čínskou vládu však znamená nižší deficit, než se předpokládalo, na rozdíl od vlád většiny vyspělých zemí nežádoucí komplikaci plánů. Peking nyní plánuje vyšší schodky v rámci nové strategie zvýšit podíl domácí spotřeby na ekonomice a posílit státní výdaje na školství, zdravotnictví a sociální systém.

Dolar versus jüan
Zdroj: Kin Cheung/AP Photo