Dobeš: ČSTV jedná pomalu, Sazku to může ohrozit

Praha – Problémy Sazky, která čelí návrhu na zahájení insolvenčního řízení, chce Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) řešit až na své valné hromadě akcionářů 16. dubna. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) je to ale příliš dlouhá doba na řešení krize, které Sazka v současnosti čelí. Ministr v Otázkách Václava Moravce vyjádřil své obavy z toho, že svazu ujíždí vlak, a poukázal na to, že odkládání řešení problému může způsobit nenávratné škody, a to nejenom firmě samotné, ale i českému sportu, který má financovat.

„Pro mě je 16. dubna několik světelných let po krizi. Na to není čas. Ty zásadní věci je třeba dělat teď, pak vám ujede vlak a budou nenávratné škody,“ varoval Dobeš ve studiu České televize předsedu ČSTV Pavla Kořána. Zároveň také upozornil na nebezpečí možného schizmatu mezi sportovními organizacemi, které ČSTV sdružuje a které nejsou spokojeny s jeho činností. Uvažují proto o založení nové asociace sportovních svazů. „To může mít další dopady a další nejasnosti,“ obává se ministr o osud českého sportu.

Kořán ale jeho obavy nesdílí. Svaz má prý všechno pod kontrolou. Připustil sice, že by se členové svazu mohli sejít na mimořádné valné hromadě dříve, avšak neměli by podle něj nejspíš co řešit. Strach nemá ani z nově vznikající konkurence v podobě nové asociace zastřešující český sport. „Já už jsem několikrát zažil tento pokus. Jepice má možná delší život, než měly tyto organizace,“ prohlásil sebevědomě Kořán.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Sazka vlastní vinařství, na financování sportu ale nemá

Ministra Dobeše znepokojuje také to, že Sazka v minulosti investovala do mnoha aktivit, které nemají se sportem nic společného. Drží například podíl ve vinařství a vlastní také pozemky u Trutnova a u Rudné. Podle Kořána Sazka s těmito aktivitami začala, aby lépe zhodnocovala majetek akcionářů. Ministra to ovšem pobouřilo. „Mně se strašně těžce poslouchá, jak Sazka rozvíjí svůj byznys, a přitom nedává nutné peníze na sportovní činnost,“ zdůraznil.

Peníze ze Sazky ve sportu chybí

„Kdybychom měli miliardu ze Sazky, můžeme se sportem pracovat koncepčně, můžeme podporovat děti. Můžeme obnovit reprezentační centra,“ upozornil Dobeš.

I když se svazu tělovýchovy příliš nelíbí, že se stát prostřednictvím ministerstva školství míchá do problémů Sazky, ministr tak hodlá činit i nadále. Své snahy vysvětluje tím, že zatímco v rámci úsporného rozpočtu ubral peníze třeba vysokému školství, na sport si sáhnout nedovolil. Svými nepodařenými aktivitami teď ale tak činí právě svaz tělesné výchovy.

Česká loterijní jednička, jejíž zisky mají být využívány na podporu sportu, se dostala do finančních těžkostí přesto, že slušně vydělává. V roce 2010 vykázala zisk 1,4 miliardy korun. Přesto nedokáže dostát svým závazkům. Do problémů se dostala hlavně kvůli vysokým splátkám za výstavbu vysočanské O2 areny. Pohledávky za firmou v hodnotě 1,5 miliardy korun skoupil od bank a finančních institucí podnikatel Radovan Vítek. Protože mu Sazka údajně nezaplatila, podal na ni v pondělí insolvenční návrh. Vedení Sazky i jejího největšího akcionáře, kterým je ČSTV, ale existenci sporných pohledávek popírá a věří, že soud insolvenci zamítne.