Svět se dostává z krize, Evropa za ním klopýtá

Washington – Mezinárodní měnový fond nešetří optimismem. Pro letošek zvýšil odhad růstu globální ekonomiky o dvě desetiny na 4,4 procenta. Výhled na rok 2012 zůstal zatím beze změn, ekonomika by měla dál posílit na 4,5 procenta. Dobře si podle Mezinárodního měnového fondu povede i region střední a východní Evropy, tedy i Česko. Fond ale upozornil, že oživení světové ekonomiky je značně nerovnoměrné a zůstane takové i v dohledné době.

„Dvourychlostní oživení pokračuje. Ve vyspělých zemích se aktivita snížila méně, než jsme předpokládali, růst je ale slabý a nezaměstnanost vysoká,“ uvedl MMF v pravidelné zprávě World Economic Outlook. V té si všímá problémů na periferii eurozóny, které by mohly růst ohrozit. Výhled zemí platících eurem proto zůstává beze změn a fond předpokládá, že ekonomika 17 členských zemí letos poroste jen o necelá dvě procenta. Eurozóna tak v letošním i příštím roce nejspíš vykáže slabší růst než Spojené státy i Japonsko.

Střední Evropa loni posílila o 4,2 procenta, a i když by se měl růst letos snížit na 3,6 procenta, pořád to bude lepší výsledek, než MMF očekával ještě loni na podzim. V tehdejší prognóze stanovil růst na letošní rok na 3,1 procenta.

V silném růstu bude pokračovat Čína, která jako jediná z velkých ekonomik přečkala globální krizi pouze zmírněním tempa růstu. Letos by měla Čína, která loni vystřídala Japonsko na druhé příčce v žebříčku největších světových ekonomik, posílit o 9,6 procenta a příští rok o 9,5 procenta.

Rychleji v letošním roce porostou ceny. Kvůli dražším komoditám fond zvýšil odhad letošního růstu inflace ve vyspělých zemích na 1,6 procenta, zatímco dosud vyspělým zemím předpovídal růst cen o 1,3 procenta. V příštím roce by měla inflace zůstat na stejné úrovni jako letos.

Čínské jüany
Zdroj: ČT24