V Česku se přemnožily europadělky

Praha - Česko koncem roku zaplavilo nebývalé množství falešných eurobankovek. Případ již šetří Úřad pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Některé obchodní řetězce, například Tesco a Billa, dokonce větší eurobankovky v hodnotě sta nebo dvou set eur přestaly na svých pokladnách přijímat. Padělky se však objevují také ve směnárnách.

„Na přelomu roku se objevilo větší množství padělaných bankovek, proto jsme vyvěsili na našich pokladnách tato varování,“ říká mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová. Obchodníci přitom nejsou sami, falešné peníze míří i do směnáren, jak dokládá manažer firmy Chequepoint Stanislav Peroutka: „Ve směnárnách Chequepoint jsme na konci roku zaznamenali větší množství padělaných eurobankovek.“

Rozsáhlým případem padělaných bankovek se už zabývá policie. „Na našem území se skutečně objevily padělky stoeurovek, a to v poměrně větším rozsahu. Jedná se o velmi zdařilé padělky, prakticky pouhým okem nerozeznatelné,“ vysvětluje mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Pozor na podezřele levná eura

I když se falešná eura objevují především v obchodech a směnárnách, odborníci varují, aby lidé nenakupovali cizí měnu na jiných než oficiálních místech. Především podezřelé mohou být nabídky eur za výrazně lepší cenu, než je aktuální kurz.

Česká národní banka (ČNB) ale zatím žádné varování nevydala. „Ve vánočním období je v oběhu větší množství peněz, a tak je logické, že může být i vyšší množství padělků. Skokově vetší množství europadělků jsme ale nezaznamenali,“ uvádí mluvčí ČNB Marek Petruš. Policie zatím neví, kolik se do Česka dostalo falešných bankovek. Přesná čísla chce zveřejnit v pátek.

Vydáno pod