Záporná daň z příjmu končí. Lidé ji prý zneužívali

Praha - Ministerstvo financí už v novém zákoně o dani z příjmu nepočítá s daňovým bonusem, který dostává zhruba 338.000 rodičů s nízkými příjmy. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD), podle níž je důvodem rušení bonusu jeho zneužívání, a to prý zejména cizinci. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však podle MfD slibuje, že podporu nízkopříjmovým rodinám s dětmi v rámci zákona o dani z příjmu nesníží. Jak to udělá, nechce prozradit, uvádí deník.

„Podpora rodin s dětmi se v navrhovaném zákoně o dani z příjmu nesníží,“ cituje ministra. Podle nej je to vázáno na jinou konstrukci daně z příjmu. „Jak to bude, to si musíte počkat na nový zákon,“ dodal Kalousek.

Pro uvedenou skupinu rodičů s nižšími příjmy zatím podle MfD platilo, že neplatili daň z příjmu, ale naopak jim platil stát - takzvaný bonus. Na něj dnes mají nárok lidé, u kterých je daň z příjmu tak nízká, že pokud se od ní odečtou slevy na děti, vyjde záporné číslo. Například zaměstnanec s příjmem 15.000 korun hrubého měsíčně by měl za rok odvést daň z příjmu ve výši 11.000 korun, píše MfD. Ale pokud od od této daně odečte slevy na své dvě děti, vyjde mu minus 11.000 ročně. A ty pak od státu dostane.

Údajný problém s cizinci, kteří prý hlavně bonusy zneužívali, spočívá podle deníku v tom, že se u nich v některých případech nedá zjistit, zda děti, na které slevy na dítě uplatňují, jsou skutečně jejich.

Vydáno pod