Skype zatím na burzu nejde

New York - Společnost Skype, provozovatel stejnojmenné sociální sítě umožňující videotelefonování přes internet, podle serveru The Wall Street Journal (WSJ) zatím s akciemi na burzu nepůjde. Firma s chystanou primární nabídkou akcií (IPO) počká minimálně do druhého pololetí. Pokud by vlastníci firmu prodávali teď, chtěli by za ni přibližně pět až šest miliard dolarů.

Zpráva WSJ se odvolává na zdroje blízké firmě. Ty tvrdí, že primární nabídka se může objevit v červenci. Loni v listopadu zdroje agentury Reuters uváděly, že Skype půjde s akciemi na burzu v průběhu roku 2011. Tehdy však firma posuzovala řadu jiných variant.

Skype má od loňského října nového ředitele, kterým je Tony Bates. Zdroje tehdy tvrdily, že Bates o primární nabídce akcií rozhodne ve chvíli, kdy se podrobněji seznámí s firmou i jejími zaměstnanci. Objem primární emise by podle dostupných údajů činil 750 milionů až jednu miliardu dolarů, což ale nikdo z firmy teď nepotvrdil.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Přestože má Skype snahu jít s akciemi na burzu, plány firmy by mohly změnit nároky vlastníků. Hlavním z nich je společnost soukromého kapitálu Silver Lake Partners.

Na burzu se nehrne Facebook ani „americký Slevomat“

Skype ale není jediným, kdo s IPO váhá. Vstup na burzu odkládá i americká obdoba českého Slevomatu, společnost Groupon. O tu se v posledních měsících zajímaly i Google nebo Yahoo, vedení ale jejich nabídky odmítlo. „Pro tuto firmu je IPO jen jednou z dalších možností rozvoje a firma stále vyhodnocuje, jestli by pro ni tento krok byl výhodný, nebo ne,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Asi nejvíc ale trh čeká na akcie Facebooku. I ten ale svůj úpis zatím odsunul na rok 2012. Stejně jako další sociální sítě se tak zatím obchoduje jen formou aukcí na takzvaném sekundárním trhu. „O oprávněnosti odhadovaných cen se spekuluje. Jde o všechny velké společnosti, jako je třeba Twitter, Zynga nebo Facebook,“ říká šéfredaktor serveru Tyinternety.cz Vojtěch Bednář.

Investory tak zatím potěší jen profesní síť LinkedIn, která hodlá své akcie na newyorskou burzu uvést během prvního čtvrtletí letošního roku.

Slevomat.cz
Zdroj: ČT24