Ford loni vydělal nejvíce za desetiletí

Detroit – Americké automobilce Ford Motor se loni vedlo velmi dobře. Dosáhla totiž nejvyššího celoročního zisku za více než deset let. Vydělala tak 6,6 miliardy dolarů (117 miliard korun). Oproti předchozímu roku si tak společnost výrazně polepšila. Zisk zvýšila o 2,7 miliardy dolarů. Automobilka se tak s krizí vypořádala mnohem lépe než její domácí konkurenti.

Tržbám dopomohlo hospodářské oživení v USA

Tržby společnosti loni poskočily o tři procenta na 120,9 miliardy dolarů. Domácí trh si dokonce nakoupil o pětinu více. Poptávku po dodávkových automobilech výrazně podpořilo hospodářské oživení. Ford se také v uplynulém roce stal ve Spojených státech nejprodávanější značkou. Poprvé od roku 2003 se mu podařilo překonat Chevrolet a Toyotu.

Výsledky však zaostaly za odhady analytiků, akcie firmy tak klesly. Bez zahrnutí mimořádných položek zisk činil 1,91 dolaru na akcii, analytici však čekali zisk až 2,05 dolaru na akcii.

O budoucnosti Fordu se pochybovalo

Před čtyřmi lety Ford vykázal obrovské ztráty. Podařilo se mu však získat půjčku 23,5 miliardy dolarů, když dal do zástavy své továrny a další majetek, včetně svého loga. Poté prodal většinu svých značek, zavřel nebo prodal čtvrtinu továren a snížil počet zaměstnanců o více než třetinu. Snížil také náklady na práci a zdravotní péči a peníze investoval do nových produktů.

S krizí v automobilovém průmyslu se tak vypořádal lépe než jeho domácí konkurenti General Motors a Chrysler. Těm musela pomoci americká vláda a obě automobilky byly dokonce po určitou dobu nuceny využívat bankrotovou ochranu před věřiteli.