Sazka je insolvenci opět blíže, Vítek získal další dluhopisy

Praha – Záchranný plán Sazky, ve kterém měli hrát hlavní roli držitelé dluhopisů, kteří se vzdají části svých zisků, dnes nejspíš padl. Podle zjištění serveru Motejlek.com totiž největší věřitel Sazky Radovan Vítek posílil svůj podíl i v této sféře a bude to právě on, kdo rozhodne, zda se finanční zátěž Sazky zmírní. Vítek dnes totiž koupil další velký balík dluhopisů, a stal se tak majitelem třetiny dluhopisů, které Sazka vydala kvůli výstavbě O2 areny, která její hospodaření dostala do problémů. Vítek navíc disponuje právem veta při rozhodování vlastníků dluhopisů. Problémy Sazky způsobují rozbroje uvnitř sportovních svazů, které jsou jejími akcionáři. Sokolové se dnes shodli, že budou jednat o odvolání svých zástupců.

Sazka je zase o krok blíže insolvenci

„Radovan Vítek dneska koupil další velký balík akcií dluhopisů vydaných Sazkou od společnosti Black River. Jedná se asi o deset procent emise,“ píše se na serveru Motejlek.com. Londýnský klub držitelů dluhopisů se tím definitivně rozpadá. Pro šéfy Sazky, kteří údajně začali jednat s věřiteli o možnosti požádat soud o moratorium, kterým by na tři měsíce odvrátili hrozící úpadek společnosti, to znamená pohasnutí této naděje. „O moratoriu jednáme,“ citovaly Hospodářské noviny Martina Ulčáka, který Sazku zastupuje. Noviny uvedly, že musí ochranu před věřiteli schválit nadpoloviční většina těch, kterým Sazka dluží.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

V posledních dnech podnikatel Vítek údajně koupil od UniCredit Bank dluhopisy největší tuzemské loterijní společnosti za zhruba 290 milionů korun, čímž kontroloval zhruba 25 procent dluhopisů Sazky. Podle serveru se Vítek nyní stal dominantně největším držitelem dluhopisů Sazky.

Cesta Sazky do insolvence rozděluje její akcionáře

Tiskový mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund:

„Nadále platí, že pracujeme na restrukturalizačním plánu a že proti šikanózním návrhům využijeme všech možností, které právní řád nabízí.“

Vítkova firma Moranda podala 17. ledna u Městského soudu v Praze insolvenční návrh na Sazku. Loterijní společnost musí nyní do 20 dnů ode dne doručení usnesení o zahájení řízení poslat soudu svoje vyjádření k Vítkově návrhu. Podnikatel se k dnešnímu kroku vyjádřit nechce. Už dříve ale prohlásil, že bez něj se Sazka insolvenci nevyhne. Sazka ale jeho pohledávky neuznává a tvrdí, že není v insolvenční situaci. Vítek však míní, že Sazka je v insolvenční situaci, protože je předlužená a její celkové závazky přesahují deset miliard korun.

Problémy Sazky narušují soudržnost jejího největšího akcionáře - Český svaz tělesné výchovy. Přestože si výkonný výbor odhlasoval, že Sazku prodávat nebude, hlasy volající po příchodu investora jsou stále silnější. Na nejbližší valné hromadě bude muset navíc o své křeslo bojovat i šéf svazu Pavel Kořan. „Pan Kořan nezvládl svoji manažerskou pozici,“ uvedl prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Sokolská obec se také otřese

Místostarosta ČOS Jiří Juřena:

„Signály o špatném fungování Sazky a obavy o její další osud přicházely ze sokolského hnutí k našim zástupcům v jejich vrcholných orgánech už zhruba před rokem. Bohužel byly brány na lehkou váhu a žádný z našich dvou zástupců, placených přímo Sazkou, se jimi dál nezabýval. Výbor ČOS dokonce loni v listopadu svým usnesením požádal generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka o rezignaci. Ten na ni reagoval počátkem letošního roku pouze písemným odmítnutím.“

O odvolání svých zástupců z orgánů Sazky však budou jednat i sokolové. Ti navrhují svolání mimořádného výboru, který se sejde 5. března. V představenstvu Sazky zastupuje obec starosta Jaroslav Bernard a v dozorčí radě zasedá člen předsednictva ČOS Jan Ulrych. Předsednictvo druhého největšího akcionáře Sazky České obce sokolské (ČOS) dnes také navrhlo zahájit okamžité jednání s věřiteli a souhlasí s kapitálovým vstupem investora do loterijní společnosti.

Sazka čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny držitelům dluhopisů. Tím, že společnost nesplácí svoje závazky v řádných termínech, navíc stále zvyšuje svou zadluženost. Narůstají totiž její úroky z prodlení. Ty přitom činí 25 procent ročně.

Český svaz tělesné výchovy
Zdroj: ČT24