Produkce masa loni klesla, vozíme ho ze zahraničí

Praha – Loni se v Česku vyrobilo méně masa. Meziročně došlo k poklesu o 3,1 procenta na 276 tisíc tun v jatečné hmotnosti. Nejvýrazněji klesla produkce hovězího. Množstevně české produkci vévodilo maso vepřové. Mlékaři zase prodali zpracovatelům méně mléka. Nákup se meziročně snížil o 1,8 procenta na 2,25 miliardy litrů. Informace dnes přinesl Český statistický úřad (ČSÚ).

Čeští zemědělci vepřové neumějí

Tuzemskému trhu loni vévodilo vepřové. Vyprodukováno ho bylo 276 tisíc tun. Za ním následovalo drůbeží, kterého bylo o třetinu méně. Další příčky obsadilo hovězí, telecí, skopové a koňské. Hovězí maso se dováželo především z Polska, živá prasata z Dánska, vepřové maso z Německa a drůbež hlavně ze Slovenska.

Je však jedno, o jaký druh masa jde. V Česku se ho vyrábí stále méně. Jde přitom o dlouhodobý trend. A to i přesto, že ceny za stejnou jatečnou hmotnost klesají. „U vepřového je ten trend klesající, nejen kvůli aféře s dioxiny, ale upřímně - čeští producenti vepřového neumí tak efektivně vyrábět. To znamená, že jim velmi konkuruje dovoz,“ tvrdí redaktor Hospodářských novin Martin Mařík.

Předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová:

„Výroba masa v České republice dlouhodobě klesá a ani rok 2010 nebyl výjimkou. Pokles ve výrobě je nahrazován zvýšenými dovozy ze zahraničí, které mají za následek významné prohloubení schodku zahraničního obchodu s masem. U mléka je situace opačná. Nákup mléka se v uplynulých letech také snižoval, ale přebytek obchodní bilance výrazně vzrostl.“

Naopak výkupní ceny mléka po několika letech opět rostou. V minulém roce mléko zdražilo téměř o pětinu. „Teď už se ty ceny vyšplhaly výrazně přes osm korun, takže z pohledu farmářů je ten vývoj poměrně příznivý a ten pokles objemu, myslím si, není nijak dramatický. Ten výkyv v řádu několika procent se dá v následujícím roce dohnat,“ dodává Mařík.

Nákup mléka se meziročně snížil o necelá dvě procenta. Narozdíl od masa se ale dařilo zahraničnímu obchodu s mlékem a mléčnými výrobky. Těch se i přes desetiprocentní pokles exportu ze země vyvezlo více, než přivezlo.

Klesá výroba, zisky rostou

Ač výroba klesá, zisky zemědělců rostou. Loňské zisky podle zemědělského analytika Petra Havla dosáhnou podobných čísel jako v roce 2009. Havel za dobrými výsledky vidí především hospodářské oživení a vyšší ceny téměř všech zemědělských komodit ve druhé polovině roku. A jiné by to nemělo být ani letos. „Bude lepší než loňský a bude atakovat jeden z nejlepších roků po vstupu ČR do Evropské unie,“ dodává analytik. Trend vysokých cen komodit vydrží minimálně do letošní úrody, možná ještě déle.

Pokles výroby je ale podle Havla závažným problémem. Řešením by podle něj bylo zvýšit efektivitu a snížit náklady v zemědělství. „Oni (zemědělci) by měli umět přesvědčit našeho spotřebitele, aby preferoval výrobky domácí produkce,“ vysvětluje navíc. České zemědělství totiž dlouho marketing zcela zanedbávalo a nyní se spíše jen rodí. Pomoci by měly nevládní organizace jako například Agrární komora. Sám stát totiž některé věci propagovat nesmí, zakazují mu to totiž evropská pravidla.