Vítek svedl krach jednání na Hušáka, na insolvenci trvá

Praha - Miliardář Radovan Vítek potvrdil neúspěch jednání s loterijní firmou Sazka. Ovšem z krachu jednání o osud Sazky, které hrozí insolvence, obvinil jejího šéfa Aleše Hušáka. Vítek zdůraznil, že trvá na návrhu na insolvenční řízení. Dnešek přinesl i další informace kolem loterijní společnosti - investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka tvrdí, že se stala jedním z největších věřitelů Sazky. Získala její pohledávky a dluhopisy a bude je uplatňovat „všemi dostupnými prostředky“, jak uvedl ředitel komunikace KKCG Dan Plovajko. Server Aktuálně.cz navíc uvedl, že Vítek s Komárkem spolupracují, aby ochránili své zájmy, které v zadlužené Sazce mají. Síly spojují, protože nedůvěřují Hušákovi. K návrhu na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou se mezitím nově přihlásila se svou pohledávkou ve výši 4,625 milionu korun společnost Fortis Bank SA/NV.

„Mohu potvrdit, že jednání se Sazkou o společné dohodě, která by zabránila hrozící insolvenci, krachla. Musím ocenit vstřícnost a konstruktivní přístup Martina Ulčáka, jehož návrhy na dohodu pro mě byly akceptovatelné. Přesto postoje Aleše Hušáka dohodu znemožnily,“ uvedl Vítek v prohlášení, které zveřejnil prostřednictvím své realitní skupiny CPI.

Věřitelé a zájemci o Sazku se dávají dohromady

Vítek Sazku nespasí (zdroj: ČT24)

Aby Vítek svoje zájmy ochránil, spolupracuje nyní s Komárkem. Oba podnikatelé jednají i s majitelem sázkového holdingu Synot Ivo Valentou. I Synot se dnes nechal slyšet, že má nadále zájem v jednáních o budoucnosti Sazky pokračovat. „Za prioritní považujeme, aby Sazka nadále fungovala a byla zajištěna její finanční stabilita. Nyní vyčkáme, zda akcionáři nebo představenstvo společnosti vyzvou k předložení nových nabídek, které budou zcela transparentním způsobem předloženy a vyhodnoceny,“ uvedl dnes Valenta.

Trojice podnikatelů zatím byznys plán pro Sazku nepřipravuje. Společně se  domluvili na konzultacích kvůli tomu, aby ochránili své peníze, které jim Sazka dluží.

Vítek stále největším akcionářem

Vítek tvrdí, že je největším věřitelem Sazky. Dnes uvedl, že vlastní bankovní pohledávky za Sazkou v celkové hodnotě 1,45 miliardy korun, z nichž necelých 950 milionů korun je po splatnosti a úročeno vysokým sankčním úrokem. Vlastní prý také přes čtvrtinu dluhopisů, kterými Sazka financovala výstavbu vysočanské O2 areny. Právě kvůli vysokým splátkám za výstavbu O2 areny držitelům dluhopisů čelí Sazka problémům.

„Za těchto okolností i nadále trvám na svém návrhu na insolvenční řízení. Věřím, že dojde k vyhlášení insolvence a reorganizaci společnosti,“ uvedl dnes Vítek.

Komárkova KKCG údajně jedním z velkých věřitelů Sazky

Investiční skupina KKCG Karla Komárka uvádí, že se stala jedním z největších věřitelů loterijní společnosti Sazka. „Společnosti Sazka jsme mimo jiné nabízeli pomoc při restrukturalizaci, a to zejména v situaci, kdy dle našeho názoru nelze bez vnější pomoci současnou situaci řešit jinak než insolvencí,“ uvedl výkonný ředitel skupiny KKCG Jiří Radoch. „Bohužel jsme na naši nabídku neobdrželi jakoukoli reakci. Vzhledem k tomu, že se jednalo o časově omezenou nabídku, pozbyla tato nabídka v současné době platnosti,“ dodal.

KKCG zveřejnila informaci, že v neděli 30. ledna předložila „přátelskou investiční nabídku“ představenstvu Sazky s návrhem, aby ji předalo akcionářům. Nabídka podle Komárkovy skupiny umožňovala další rozvoj Sazky i českého sportu.

KKCG také tvrdí, že získala pohledávky od bankovních i nebankovních věřitelů Sazky i držitelů jejích dluhopisů, a stala se tak jedním z největších věřitelů loterijní firmy. Výši pohledávek KKCG neupřesnila, nesdělila ani, od koho je převzala. KKCG odkoupila úvěr v hodnotě 400 milionů korun, který Sazka měla u banky Fortis. Pohledávky KKCG za Sazkou by měly dosahovat přes půl miliardy korun.

Největším držitelem dluhopisů Sazky je podle posledních dostupných informací miliardář Radovan Vítek. Vedle drobnějších nákupů získal v uplynulých dnech velké balíky od UniCredit Bank a Raiffeisen Bank International. Městský soud v Praze dostal od Vítkovy firmy Moranda návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou 17. ledna. Sazka ale Vítkovy pohledávky neuznává a tvrdí, že v insolvenční situaci není.

Dozorčí rada Sazky v úterý potvrdila návrh řešení situace firmy, který v neděli přijalo představenstvo společnosti. Podrobnosti firma nesdělila. Podle některých informací Sazka přijme pomoc podnikatele Martina Ulčáka a jeho firmy E-Invest. Ulčák, který nyní s vedením Sazky spolupracuje, jako jediný nepožaduje v Sazce akciový podíl, chce mít jen výnos ze zisků loterijní firmy. Vítek oficiální nabídku nepředložil, byl však připraven ke spolupráci s Ulčákem, svůj původní souhlas se schváleným řešením situace v Sazce ale nakonec odvolal.

Vydáno pod