Topolánek šéfem IEA zřejmě nebude

Brusel/Praha - Bývalý premiér Mirek Topolánek zřejmě nebude šéfem Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Podle informací ČTK chce Česko prostřednictvím premiéra Petra Nečase na pátečním summitu Evropské unie jeho kandidaturu stáhnout. Návrh nominace Mirka Topolánka schválila vláda loni v prosinci.

Za stáhnutím Topolánkovy kandidatury prý stojí i to, že pokud by měla EU více kandidátů, pak by jejich šance na zvolení byla mizivá. Kromě Topolánka se totiž uchází třeba i bývalá nizozemská ministryně hospodářství a předtím i školství a vědy Maria van der Hovenová. Dalším adeptem je současný generální ředitel agentury Japonec Nobuo Tanaka, který minule zvítězil právě i kvůli tomu, že unie se nedokázala dohodnout na společném kandidátovi.

„Určitě šance kandidátů, kteří kandidují individuálně, nikoli s podporou celé Evropské unie, jsou menší,“ připustil český ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek v prosinci v Bruselu, kde se jednalo také o kandidaturách. Na tomto jednání se nicméně unie na jednotném kandidátovi nedohodla. Topolánek měl mezi státy EU menší podporu než jeho konkurentka z Nizozemí.

IEA byla založena v 70. letech, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), včetně Česka.

V souvislosti s dalším působením českého expremiéra byla v médiích zmiňována i možná kariéra ve vedení energetické společnosti Enel, která působí mimo jiné i na Slovensku. Do Enelu, ať už do Itálie, nebo na Slovensko, by Topolánkovi mohly pomoci velmi dobré vztahy s italským premiérem Silviem Berlusconim, uvedly například v září Lidové noviny. Podle zdroje ČTK tam ale nepůjde.

Martin Kocourek
Zdroj: ČT24