Česko má strach, že bude Evropa přát malým farmám

Brusel - Zemědělství v Evropské unii čekají po roce 2013 velké změny. Bruselští nováčci, včetně Česka, chtějí větší rovnoprávnost a více peněz. Zatím totiž největší část z padesáti miliard eur, které ročně do unijního zemědělství přitečou, získají země jako Francie nebo Německo. Čeští politici tak nově chtějí pro tuzemské zemědělce ukrojit co největší díl.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS):

„Získat co největší národní obálku, to znamená co největší objem peněz do České republiky z té nové politiky. Pravidlo: co je doma, to se počítá.“

Reálně může Česko získat zhruba padesát miliard korun. Peníze ale nejsou všechno, politici mají strach ještě z jiných evropských kroků. „Aby nedošlo k zastropování plateb ze strany Evropské unie, aby nebylo omezení ve vztahu k velikosti firmy,“ nastiňuje obavy člen představenstva Agrofert Jaroslav Faltýnek.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Západní Evropa je totiž rájem malých farem, Česko je zase plné velkých družstev. Kdyby tedy k zastropování došlo, pro tuzemské zemědělce to znamená nejméně peněz. Pokud tedy Češi chtějí lepší podmínky, musí přidat a začít lobbovat na všech evropských úrovních. O nové zemědělské politice totiž Brusel rozhodne už v polovině roku.