JPMorgan věděl o Madoffových podvodech

New York / Londýn - Obří americká banka JPMorgan Chase & Co prý věděla o finančních podvodech finančníka Bernarda Madoffa minimálně o rok a půl dříve, než vyšly najevo. S takovou informací přišel správce majetku amerického finančníka Irving Picard a za svým tvrzením si stojí. Na banku totiž podal žalobu, a to už v prosinci. Dosud ale byla držena v tajnosti na přání banky.

Banka prý poznatky o podezřelých Madoffových aktivitách ignorovala a s oznámením příslušným úřadům vyčkávala až do té doby, kdy už bylo jasné, že se podvod neutají. JPMorgan se tak zřejmě snažil chránit svou investici a doufal, že bude s Madoffem obchodovat i nadále. Banka tedy svůj zájem kladla před zájmy klientů. Společnost se prý proti žalobě bude bránit.

JPMorgan prozradily e-maily jeho zaměstnanců

Irving Picard v žalobě, která byla podána u konkurzního soudu na Manhattanu:

„Madoffovi jeho podvody umožnilo několik finančních institucí. JPMorgan ale stála v samotném centru podvodů a nese plnou spoluvinu.“

„Z nějakého důvodu jsem byl na obědě (se zaměstnancem banky) a on mi řekl, že nad Madoffovou hlavou se vznáší známý mrak a že jeho výnosy jsou údajně součástí Ponziho schématu,“ stojí v žalobě výňatek z e-mailové zprávy, kterou už 15. června 2007 napsal zaměstnanec řízení rizika v jedné investiční bance. Ponziho schéma funguje jako pyramidová hra. Ti, co se zapojí jako první, mohou vydělat, protože jejich zisk pochází z příspěvků lidí, kteří se zapojí později. S postupem času ale začne mít podnik problémy, protože na ty poslední nezbývají peníze.

V žalobě nechybí ani citace zaměstnance JPMorgan, který v únoru 2006 trval na tom, aby banka zhodnotila kvalitu a obsah výsledkových zpráv, které Madoffova investiční společnost předkládá. Poukázal přitom na riziko velmi vysokých pokut, kdyby se ukázalo, že jsou předkládané výkazy zfalšované či nepřesné. Banka ale považuje správcova tvrzení za nepodložená. Madoffova společnost prý pro banku nebyla významným klientem.

Mluvčí JPMorgan Jennifer Zuccarelliová:

„JPMorgan nevěděla o podvodech, jichž se dopustil Bernard Madoff, a žádného takového podvodného jednání se ani neúčastnila.“

Společnost ale byla pro finančníkovu investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities více než 20 let hlavní bankou. Picard a jeho právní zástupci tak budou muset prokázat, že zaměstnanci banky byli o náznacích podvodů v Madoffově podniku informování ústní formou, a tudíž bez řádných záznamů.

Madoff řídil dokonce i Nasdaq, pak ale spadla klec

Podvod, který vyšel v Madoffově investiční společnosti najevo, patří k největším, s nimiž se akciové trhy dosud setkaly. Madoff byl přitom dlouho považován za váženého člověka, jednu chvíli byl dokonce ředitelem americké společnosti Nasdaq Stock Market, která provozuje světoznámý akciový trh Nasdaq.

Na Madoffa padla klec v prosinci 2008. K podvodům se ale přiznal až v březnu následujícího roku. Posléze byl odsouzen a nyní si odpykává trest vězení v trvání 150 let. Madoff podváděl celá desetiletí. Během této doby zpronevěřil zhruba 65 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu korun). Picard se nyní snaží část peněz vymoci pro podvedené klienty.