Australští farmáři se o půdu s cizinci dělit nechtějí

Sydney – Australští zemědělci se zlobí na vládu. Ta totiž dopouští, aby zahraniční investoři hromadně skupovali australskou půdu. Asiatům totiž chutnají australské potraviny. Místo, aby je odebírali od zemědělců, jim ale nyní skupují jejich půdu. Farmáři tak na státníky tlačí, aby cizincům podmínky pro získávání pozemků zpřísnili. Vláda zatím uvažuje alespoň o přísnějších kontrolách.

„Naši půdu skupují hlavně firmy z Číny a Saudské Arábie,“ tvrdí farmář Jock Munro. „Cizinci tu kupují velké farmy třeba za padesát milionů dolarů. Nerozumím tomu,“ dodává farmář Ian Blight. Politici už do napjaté situace začínají zasahovat. Senátor za nezávislé Nick Xenophon například tlačí na přísnější kontroly australského majetku v rukou cizinců. 

Vláda tvrdí, že Australané drží většinu půdy

Australští zemědělci se bouří proti cizincům (zdroj: ČT24)

Senátor Nick Xenophon:

„Bylo by od nás velmi hloupé, kdybychom nekontrolovali ty, kteří investují do naší zemědělské půdy.“

Podle vládních statistik drží australští rolníci 99 procent veškeré zemědělské půdy. Někteří ale tato čísla zpochybňují. „Divím se, že to vláda dokáže spočítat. Neznám totiž způsob, jak to jde s takovou přesností změřit,“ vysvětluje Xenophon.

Názory na vstup zahraničních investorů se však velmi liší. Někteří farmáři totiž chápou, že jim investice ze zahraničí pomohou. Obzvlášť po ničivých povodních. „Růst asijské ekonomiky je to nejlepší, co se mohlo australskému zemědělství přihodit. Když bude růst pokračovat, bude to pro nás perfektní,“ tvrdí farmář Ron Greenwood.