Šéf ČOV Jirásek odchází z představenstva Sazky

Praha - Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek odchází z představenstva loterijní společnosti Sazka. Potvrdil to mluvčí ČOV Alexandr Kliment s tím, že jde o rozhodnutí samotného Jiráska, a výbor jej proto nebude komentovat. Sazka se podle mluvčího Jana Tuny k informaci vyjádří v pondělí. Český olympijský výbor v pátek spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR podal návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky. Akcionáři žádají změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy, změny v řízení loterijní společnosti a odvolání generálního ředitele Aleše Hušáka ze všech funkcí.

Další členové představenstva Sazky, předseda Pražské tělovýchovné unie a člen výkonného výboru ČSTV Karel Malý a předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král, již v sobotu informace o tom, že se k rezignaci na členství v představenstvu také chystají, popřeli. „O tom nic nevím, má rozhodnutí za mě nikdy nedělaly, ani o nich neinformovaly důvěryhodné zdroje,“ sdělil Král. Podobně reagoval také Malý. „Žádné takové rozhodnutí jsem neučinil,“ uvedl.

V představenstvu dále zasedají jeho předseda a generální ředitel Sazky Aleš Hušák, prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek, starosta České obce sokolské Jaroslav Bernard a předseda asociace Sport pro všechny Jiří Laurenc.

Sazka čelí problémům kvůli splácení dluhů z výstavby sportovní arény ve Vysočanech. Od 17. ledna s ní navíc soud vede insolvenční řízení na návrh podnikatele Radovana Vítka. Ten skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Sazka ale jeho pohledávky neuznává a tvrdí, že v insolvenční situaci není.