Český průmysl má za sebou dobrý rok

Praha - Česká průmyslová výroba v průběhu loňského roku vzrostla o 10,5 procenta po snížení o revidovaných 13,6 procenta v roce 2009, uvedl dnes Český statistický úřad. V prosinci 2010 byla průmyslová výroba meziročně vyšší o 12,7 procenta, meziměsíčně ale klesla. K meziročnímu růstu průmyslové produkce podle statistiků loni nejvíc přispěl automobilový průmysl a také kovovýroba a výroba strojů a zařízení. Naopak stavební výroba v Česku se v roce 2010 snížila meziročně o 7,8 procenta. Předloni klesla přibližně o procento. Počet zahájených bytů se propadl o 24,6 procenta.

Tuzemský průmysl po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostl loni o rovných deset procent, ve srovnání s rokem 2009 měl loňský rok o dva pracovní dny víc. „Tak jak kolaps zahraniční poptávky dostal českou ekonomiku v roce 2009 do recese, tak znamenalo oživení zahraniční poptávky v loňském roce významný růstový stimul i pro českou ekonomiku,“ komentoval statistická čísla Jan Vejmělek z investičního bankovnictví Komerční banky.

Průmysl povzbudilo zejména německé oživení

„Právě oživení našich klíčových obchodních partnerů v čele s Německem stojí za tím, že průmyslová výroba roste již pět měsíců v řadě dvouciferným tempem. A jak naznačují statistiky objednávek, tento trend by se mohl ještě nějaký ten měsíc udržet,“ dodal Vejmělek.

Petr Dufek, analytik ČSOB

„Takový nárůst průmyslu uvidíme i na začátku letošního roku. Určitě nemůžeme spoléhat na to, že nám průmysl poroste o 10 procent celý letošní rok.“

Průmyslová produkce v samotném posledním měsíci roku byla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vyšší také o rovných deset procent. Prosinec 2010 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den víc. Meziměsíčně byla v prosinci 2010 průmyslová produkce po očištění od sezonních vlivů nižší o 0,9 procenta.

„Průmysl (v prosinci) táhla (jako tradičně) automobilová výroba, výpadky zaznamenala výroba nekovových minerálních výrobků, farmaceutický průmysl a potravinářství. Z hlediska zakázkové náplně průmyslu však situace nadále vypadá optimisticky, neboť hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 11,5 procenta,“ vysvětlil Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank.

Pád českého stavebnictví loni meziročně zrychlil na 7,8 pct

Stavební výroba v Česku se v roce 2010 snížila meziročně o 7,8 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů kleslo loni tuzemské stavebnictví o osm procent. Produkce pozemního stavitelství, tedy hlavně výstavba budov, se minulý rok snížila o 8,4 procenta. Výkon inženýrského stavitelství klesl o 6,7 procenta.

České stavebnictví v posledním loňském čtvrtletí kleslo meziročně o 4,9 procenta, po očištění od vlivu pracovních dnů o 5,2 procenta. V prosinci se stavební produkce propadla meziročně o 14,6 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 15,7 procenta.