Vybíráme oblečení podle značky, nebo kvality?

Praha – Vybírají Češi oblečení častěji na trhu, nebo hlavních třídách českých a zahraničních měst? Zda se vyznají ve značkách a za co platí v porovnání se zahraničím přemrštěné částky, zodpoví třetí díl ekonomického speciálu Moje drahé Česko o oblečení a kosmetice. Zaměří se rovněž na obchody, které se v České republice tváří luxusně, ovšem v zahraničí patří spíše k průměru. Pořad také poskytne tipy, do kterých zemí se vyplatí vypravit za levnějšími oděvy. Dívejte se dnes na ČT24 od 21:00.

„V Česku seriozní debata o této branži skoro neexistuje… Tohle odvětví má ale mnohem hlubší roviny, kterým se v Česku málokdo věnuje,“ vysvětluje Pavlína Kvapilová, zástupkyně šéfredaktora pro ČT Nová média a speciální projekty. Přitom ve sféře módního průmyslu se točí obrovské množství peněz.

„Odvětví fashion zůstává tak trochu stranou, což ilustruje fakt, že když hledáte ekonoma, který by jej byl schopen důkladně analyzovat, zjistíte, že v ČR není nikdo, kdo by tyto záležitosti dlouhodobě komentoval, sledoval a byl schopen z rukávu vysypat čísla,“ říká Kvapilová.

Předražené značky a cesta čínského trička

Vztah Čechů k módě je přitom velmi liberální a řada z nás vnímá značky zploštěle, na čemž pak řada firem vydělává a zboží předražuje. Málokdo také přemýšlí o tom, kolik stovek kilometrů urazilo čínské tričko, než se dostalo do rukou a na tělo českého zákazníka.

O vysokém zájmu diváků o sérii Moje drahé Česko svědčí i to, že se její druhý díl stal nejsledovanějším vydáním večerní Ekonomiky ČT24 za její historii. „Uvidíme, nakolik dnes diváky zaujme téma oblečení,“ uzavírá Kvapilová.

  • Emporio Armani autor: ČT24, zdroj: www.giorgioarmani.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/632/63136.jpg
  • Čínské oděvy autor: Wally Santana, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1944/194387.jpg