Orbán: Maďarko se postaví na nohy za 3 roky

Budapešť - Maďarsko zahájilo proces obnovy a každý rok až do roku 2014 bude další etapou k trvalému růstu, řekl maďarský premiér Viktor Orbán ve výročním projevu o stavu státu. Zatímco rok 2010 byl podle něj rokem semknutí, letošek už bude pro Maďarsko rokem obnovy, v roce 2012 se pak země odrazí ode dna a v následujícím roce začne hospodářský růst. Země bude postavena na novém ústavním základu.

Orbán nazval proces obnovy Maďarska „bojem a posláním“. Plán do budoucnosti není socialistickou pětiletkou, ale je to společný plán milionů Maďarů, zdůraznil. „Vede nás společná vůle, odhodlanost a rozhodnost, dotáhneme to do konce. Nejde o šanci, ale o poslední šanci. Náš plán se liší od zkrachovalých plánů uplynulých osmi let,“ řekl premiér.

V roce 2011 Maďarsko vyhlásí válku státnímu dluhu, protože to je hlavní příčina problémů, které země má. Maďarský státní dluh tvoří kolem 80 procent hrubého domácího produktu a je nejvyšší v regionu. Evropská unie uložila Maďarsku snížit tento dluh, jinak mu hrozí sankce.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Orbánova vládní strana Fidesz se spolu s křesťanskými demokraty dostala k moci loni v dubnu po volbách a obě formace obsadily v parlamentu dvě třetiny křesel. Svoji moc si upevnily v říjnových obecních volbách. Orbán od voleb slibuje, že využije většiny k reformě ústavy, ke snížení rozpočtového deficitu, zajištění silného růstu a k vytvoření prostředí příznivého pro podnikání. Slíbil také, že během deseti let bude vytvořen milion pracovních míst.

Vydáno pod