Zázrak! Univerzální nabíječka je tu

Brusel - Zástupci čtrnácti výrobců elektroniky včera představili v Bruselu první univerzální nabíječku na mobilní telefon. Ta by měla nahradit množství nejrůznějších konektorů jediným mikro USB konektorem. Na evropském trhu se v současnosti prodává více než třicet různých druhů připojení nabíječek. Evropská komise si od jednotné nabíječky slibuje kromě většího pohodlí spotřebitelů i úsporu desítek tun elektroodpadu ročně. Podrobnosti jsou k dispozici na stránkách onechargerforall.eu.

Velké množství nabíječek by měla nahradit univerzální mikro USB sběrnice. Ta je určená k propojení počítače s mobilním telefonem pro přenos dat. Dá se ale využít i pro nabíjení přes USB. Podle výrobců bude prý právě tento způsob nabíjení během několika let evropskému trhu dominovat. Podle serveru Euroactiv je aktuální podíl na trhu u těchto mobilních telefonů pouze čtvrtinový.

Podle informací serveru Ekolist.cz je v Evropě v provozu na půl miliardy mobilních telefonů a ročně se jich prodá více než 180 milionů nových. Vzhledem k tomu, že k novému telefonu si lidé obvykle musí pořídit i novu nabíječku, vzniká podle informací Evropské komise každý rok 51 000 tun zbytečného odpadu. Proto se Evropská komise v roce 2009 dohodla s výrobci na tom, že pro mobilní telefony s možností přenosu dat prodávané v EU budou zavedeny jednotné nabíječky.

Místopředseda Evropské komise Antonio Tajani:

„Nyní čekáme, až nové nabíječky a kompatibilní mobilní telefony dorazí na pulty obchodů. Vyzývám výrobce, aby urychlili jejich uvedení na trh, a umožnili tak občanům v celé Evropě využívat výhod, které společná nabíječka přináší, co nejdříve.“


Univerzální připojení k elektrické síti se zatím týká jen telefonů. Nová společná nabíječka bude zaváděna postupně a průběh bude záviset na rychlosti, s jakou budou vyměňovány staré telefony. Do budoucna by mohlo být možné prodávat telefony také bez nabíječky. „V principu je to možné, ale závisí to na chování trhu a požadavcích zákazníků. Musíme to sledovat a uvidíme, jak se bude trh vyvíjet,“ říká Peter Harrison z firmy Nokia.

Dobrovolná dohoda mezi Evropskou komisí a výrobci byla podepsána v létě roku 2009. Technické požadavky Evropské unie byly definovány až nyní. Norma stanovená Evropským ústavem pro telekomunikační normy (ETSI) se týká elektromagnetických emisí a požadavků na bezpečnost a dále zajišťuje, aby společné nabíječky byly dostatečně imunní vůči vnějším zásahům. Norma stanovená Evropským výborem pro normalizaci v elektrotechnice (CEN - CENELEC) byla schválena 11. ledna letošního roku. Umožňuje, aby společná nabíječka byla kompatibilní s mobilními telefony s možností přenosu dat různých značek.

Memorandum v roce 2009 podepsalo čtrnáct společností: Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (mobilní telefony ALCATEL), Texas Instruments a Atmel. Podle Evropské komise tyto značky pokrývají více než 90 procent v Evropě prodaných mobilních telefonů.

Nokia
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org