Do podílových fondů loni přiteklo 13 miliard

Praha – Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, se loni zvýšil o 13 miliard korun na 247,5 miliardy. Uvedla to dnes Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Pomohlo tomu jak tržní zhodnocení, tak i příliv nových peněz. Podle odhadů AKAT má majetek ve fondech na 1,2 milionu Čechů. Přibývá také klientů, kteří ve fondech spoří pravidelně.

„Minulý rok byl dobrý, očekávám, že letošní rok bude neméně dobrý,“ řekl místopředseda AKAT Radek Urban. Majetek ve fondech se podle Urbana zvýšil rovným dílem díky tržnímu zhodnocení a přílivu nových peněz. V letošním roce očekává ještě větší přírůstek majetku, než byl loňský. Jako hlavní důvody uvedl naplnění očekávání investorů, vyšší zhodnocení peněz a efekt sněhové koule pravidelných investorů.

Hodnota majetku v zahraničních fondech stoupla loni o osm miliard korun na 125 miliard korun. Majetek v domácích fondech vzrostl o pět miliard na 122 miliard. Pokles majetku postihl nejvíce fondy peněžního trhu, následované zajištěnými fondy. Naopak nárůst majetku měly fondy dluhopisové, akciové fondy, smíšené fondy, fondy fondů a realitní fondy.

Roman Pospíšil, AKAT:

„Drobní investoři daleko více investují - typicky 1 000 až 1 500 korun měsíčně. Průměrná částka za celé odvětví není známa, ale je to několik desítek tisíc při jednorázové investici.“

Chutě českých investorů se postupně mění. Od poněkud konzervativních peněžních a zajištěných fondů přesedlávají na ty rizikovější – zejména na akcie a dluhopisy. Asociace tento trend velmi kvituje. Zastává totiž názor, že právě v rizikovějších aktivech by měla mít každá domácnost uloženo až deset procent svých úspor. „Možná trošku neintuitivně je tohle rozložení aktiv nejen o něco výnosnější, ale také méně rizikové a stabilnější. Když vám nevydělávají dluhopisy, s velkou pravděpodobností vám vydělávají akcie a naopak,“ vysvětluje Radek Urban.

Loni svým investorům přinesla zisk naprostá většina domácích podílových fondů. Největší výnosy přinesly akciové fondy, které v průměru zaznamenaly zhodnocení převyšující deset procent. Dluhopisové fondy vynesly průměrně přes tři procenta, fondy peněžního trhu mírně pod jedno procento, vyplývá z databáze serveru iFondy.cz.