Dělejte už něco s dluhy, varují agentury Japonsko

Tokio – Japonskou ekonomiku ohrožují obrovské dluhy - ratingová agentura Moody's už vyzvala vládu, aby začala současnou situaci řešit. Země prý nedostatečně vybírá daně a navíc ubývá obyvatel. Další velká ratingová agentura Standard & Poor‘s už minulý měsíc poprvé po devíti letech snížila Japonsku hodnocení.

Japonské dluhy už pokořily hranici deseti bilionů dolarů. Země je na tom z tohoto pohledu hůř než třeba Řecko nebo Irsko - tedy státy, které musely loni požádat o zahraniční pomoc. "Jestliže není vláda úspěšná v provádění reforem, jako například úpravě sociálního zabezpečení nebo dalších fiskálních reforem, bude to mít pravděpodobně negativní vliv na hodnocení země,“ upozornil vicepresident agentury Moody's Thomas Byrne.

Silnou stránkou země je vysoký národní důchod a úspory lidí, horší ale je stárnutí populace a nedostatečně promyšlená vládní strategie, která zatím tento problém příliš neřeší. „Vláda říká, že se snaží zajistit udržitelný systém sociálního zabezpečení a zvýšit spotřební daň. Nedělali jsme sice odhady, jak velké by to zvýšení mělo být, ale určitě musí jeho výše pomoci fiskální konsolidaci,“ uvedl Byrne.

Japonské varování (zdroj: ČT24)

Japonskému hospodářství neprospívá ani závislost na exportech do zahraničí – ekonomové totiž počítají se zpomalením mnoha jeho zákazníků v čele s Čínou.