Abramovič zchudl, vypadl z trojice nejbohatších Rusů

Moskva - Z trojice nejbohatších ruských miliardářů poprvé vypadl majitel fotbalového klubu Chelsea miliardář Roman Abramovič. O jeho sestupu informuje žebříček, který příští pondělí zveřejní ruský časopis Finans. Navíc se list celkově dopočítal v zemi rekordního počtu 114 dolarových miliardářů proti loňským 77. V roce 2009 jich bylo 49 a v „předkrizovém“ žebříčku zveřejněném před třemi lety 101.

I když ještě loni se Abramovič s majetkem odhadnutým na 17 miliard dolarů v žebříčku Finans udržel v první trojce, v pořadí sestaveném časopisem Forbes už sklouzl na čtvrtou příčku. Forbes vyčíslil Abramovičovo jmění na 11,2 miliardy dolarů.

Ruská dvojka Lisin - Prochorov se zatím drží

Zatím není jasné, kdo Abramoviče letos z bronzového stupínku v podání Finans sesadil. Komentátoři největší šance přisuzují Sulejmanu Kerimovovi, finančníku Michailu Fridmanovi a možná i Olegu Děripaskovi, známému v Česku hlavně sporem s českými menšinovými podílníky v pojišťovně Ingosstrach. Není však pochyb o tom, že se v první trojce udrží vítězové loňského a předloňského žebříčku, ocelářský baron Vladimir Lisin (loni 18,8 miliardy dolarů) a podnikatel Michail Prochorov (17,85).

V pořadí už osmý žebříček Finansu letos dokládá, že v uplynulém roce se ruským miliardářům dařilo. Desítka největších boháčů loni zvětšila svůj majetek o 30 procent na celkových 182 miliard dolarů proti 139 miliardám v předchozím roce. To ale stále nedosahuje předkrizové úrovně. V žebříčku zveřejněném před třemi lety úhrnné jmění deseti nejbohatších Rusů činilo rekordních 221 miliard dolarů.

V letošním roce „vstupenku“ do klubu 500 nejbohatších Rusů představoval majetek ve výši nejméně 160 milionů dolarů, a to je o deset milionů více než před krizí. K průniku mezi deset největších boháčů je zapotřebí už 10,9 miliardy dolarů (loni 9,95 miliardy). Nynější výsledek, k němuž přispěl růst cen akcií na burze v druhém pololetí a větší ochota bank půjčovat oligarchům na nákup nových aktiv, je tak podle autorů žebříčku „důstojný“, i když na bouřlivý růst bude třeba si ještě počkat.

Finans zveřejňuje svůj žebříček ruských miliardářů s předstihem před ruským vydáním amerického časopisu Forbes. První žebříčky Finansu v letech 2003 až 2005 vedl právě Abramovič, pak však postupně v pořadí klesal. Hořké sousto mu možná pomáhá spolknout skutečnost, že z ruských boháčů stále vlastní nejdražší letadlo a nejdelší jachtu.

  • Moskva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2292/229104.jpg
  • Ruská měna autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/480/47968.jpg