Českému turismu se blýská na lepší časy

Praha - V českých hotelích či penzionech loni přespalo zhruba o půl procenta víc lidí než v roce 2009. Zastavil se tak propad návštěvnosti. Počet přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních (vybavena minimálně pěti pokoji nebo deseti lůžky) v Česku za celý loňský rok meziročně vzrostl o 0,4 procenta, počet ubytovaných hostů se zvýšil o 1,9 procenta, uvádí čísla Českého statistického úřadu.

„Můžeme říct, že se jedná o mírný optimismus. Po dvou krizových letech, kdy docházelo k masivnímu propadu příjezdu hostů i využití ubytovacích kapacit, se nám trend konečně obrací,“ uvedl ředitel oddělení auditu společnosti Deloitte David Batal. Podle něj o obratu k lepšímu vypovídala rovněž data z průběhu roku 2010.

O Česko projevili vyšší zájem i zahraniční návštěvníci, kterých loni přijelo meziročně o pět procent více a jejich počet přenocování se zvýšil o 3,5 procenta. Naopak domácích hostů o 1,3 procenta ubylo a o 2,5 procenta se snížil i jejich počet přenocování. „Nárůst, pokud nějaký byl, je zapříčiněn tím, ze hoteliéři podstatně snížili v loňském roce ceny. Za poslední tři roky se v Praze snížily ceny v průměru o 30 až 40 procent,“ vysvětlil prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Pavel Hlinka.

ČSÚ

„Průměrná doba přenocování se dlouhodobě snižuje, což se projevilo i v roce 2010 jak v celku, tak u rezidentů, pouze u nerezidentů zůstala v loňském roce průměrná doba přenocování na stejné úrovni jako v roce 2009.“

Také podle Tomáše Nezdary z portálu Hotel.cz se poptávka na konci roku vrací ke stavu před ekonomickou krizí, vzrostl zájem o ubytování ve čtyřhvězdičkových a pětihvězdičkových hotelech. „Ceny ubytování jsou však na historických minimech a na vyšší úroveň se vracejí jen velmi pomalu, proto hotely pravděpodobně nebudou vykazovat žádné výrazné zisky,“ upozornil. Zároveň odhadl, že letošní rok by měl být z pohledu majitelů hotelů a penzionů úspěšnější než poslední dva roky.

Největší zájem projevili turisté o metropoli

Za celý rok 2010 se počet ubytovaných hostů nejvíce zvýšil v Praze, a to o 8,9 procenta. Do metropole přijelo o 16,6 procenta více domácích hostů a nerezidentů o 7,8 procenta více. Nejvyšší pokles příjezdů, o 12,8 procenta, zaznamenal Ústecký kraj. Podobný vývoj byl patrný i u počtů přenocování, nejvíce se meziročně zvýšil v Praze a nejvíce klesl v Ústeckém kraji. Pokles se nevyhnul ani krajům Vysočina, Libereckému a Moravskoslezskému.

Podle ČSÚ tržby za služby loni výrazně zpomalily tempo meziročního poklesu na jedno procento. Odvětví se tak dařilo lépe než v roce 2009, kdy se tržby podle revidovaných údajů snížily o 9,8 procenta. Loňský pokles byl zmírněn růstem tržeb v dopravě a skladování, což je ve službách objemově nejvýznamnější odvětví.

V Praze začíná veletrh Holiday World

Na pražském Výstavišti dnes začíná 20. veletrh cestovního ruchu Holiday World, kde se představí téměř 700 vystavovatelů z 50 zemí světa. Veletrhy jsou rozděleny na dvě části. První dva dny veletrhu budou určeny odborníkům, následující víkend bude patřit veřejnosti.

Partnerskou zemí veletrhu je Slovensko, které na přelomu dubna a května hostí mistrovství světa v hokeji. Po roční pauze se na veletrh vrací také stánek Egypta, kde pokračují protivládní nepokoje. Mezi tradičními vystavovateli nebudou chybět turisticky zajímavé země ze Středomoří a zástupci exotických destinací jako například Thajsko, Kuba, Dominikánská republika nebo Sýrie.

Vydáno pod