Fúze německé a americké burze jenom prospěje

New York / Frankfurt nad Mohanem - Majitel newyorské burzy, společnost NYSE Euronext, ve středu potvrdila záměr spojit se s německou burzou Deutsche Börse, která má v plánu svou americkou kolegyni koupit za 10 miliard dolarů. Vznikne tak největší burza na světě s ročním objemem obchodů okolo 20 bilionů dolarů. Akcionáři Deutsche Börse by pak měli v nové skupině držet šedesátiprocentní podíl. Newyorské burze tato struktura nevadí, výměnou totiž získá přístup na nové trhy. Analytici sloučení burz chápou a vítají.

„Velké burzy v posledních letech ztrácejí na úkor menších hráčů, kteří nabízejí nejmodernější technologická řešení. A ta jim umožňují nabídnout výhodnější ceny za obchodování,“ vysvětluje analytik Reuters Market Structure Luke Jeffs.

Rudy Mack, makléř na Wall Street

„Spojení s německou burzou přiblíží New York evropským a světovým trhům. Německá burza má širší působnost. Dohoda tak bude pro newyorskou burzu v zásadě výhodná.“

Fúze burz (zdroj: ČT24)

Důvodem fúzí velkých světových burz s menšími konkurenty ale není jen přístup do nových zemí, ale i k obchodování s dalšími produkty, například opcemi. Podle analytika společnosti Silvia Quandt Research Christiana Muschicka bude Euronext například moci obchodovat americké opce a futures přímo v Evropě.

Fúze přinese subjektu výraznou konkurenceschopnost

Hlavní výhodou celé dohody je však obrovské zvýšení konkurenceschopnosti celé skupiny. Sjednocení frankfurtské a newyorské burzy by tak mohlo odsunout na druhé místo dosavadní evropskou jedničku - londýnskou burzu.

Uzavření dohody ale mohou bránit američtí regulátoři. Těm se nelíbí, že by symbol amerického kapitalismu padl do rukou Němcům. A i v Evropě může dohoda narazit, jak dokládá portfoliomanažer firmy Union Investment Stefan Brugger: „Problémy může dělat například Eurex. Tato derivátová burza má v Evropě devadesátiprocentní podíl na trhu a oslabení pozice by se jí rozhodně nelíbilo.“

Evropská komise má nyní 25 dnů na to, aby posoudila, zda plánované spojení nebude znamenat narušení konkurence na evropském burzovním trhu. Pokud si vyžádá čas na podrobné posouzení obchodu, fúze se může zdržet o celé měsíce.