Hypotéka, nebo nájem? Roli nehraje jen cena

Praha – Vlastní bydlení, nebo nájem? Touto otázkou se trápí celá řada Čechů. Oboje má jisté výhody. V případě nájmu se pronajímatel postará o pojištění bytu i o nutné opravy, někdy si ale na to druhé počkáme pěkných pár měsíců. Vlastní bydlení zase přináší jistotu a podle odborníků i zajištění na penzi. Jak moc se která z variant vyplatí finančně, závisí na tom, kde byt kupujeme. Třeba v Praze vyjde nájem 68metrového bytu levněji, než kolik by musel majitel splácet na hypotéce. Naopak v Ostravě by člověk splácel zhruba o třetinu méně, než by zaplatil za nájemní byt.

Vezmeme-li si hypotéku na tři čtvrtiny ceny 68metrového bytu v Praze, na úrocích z hypotéky zaplatíme zhruba o milion a půl méně než za nájem stejného bytu. Splátky hypotéky by ale nejspíš byly vyšší než měsíční nájem. Ale například v Brně bychom každý měsíc posílali bance zhruba stejně, jako bychom zaplatili na nájmu.

Ekonomika ČT24 (zdroj: ČT24)

Pokud budeme zohledňovat, kolik bance zaplatíme na úrocích a kolik na nájmu, dojdeme k závěru, že pokud budeme hypotéku se sazbou necelých 4,5 procenta splácet 25 let, vyjde nás to pořád levněji, než bychom za stejnou dobu zaplatily na nájemném. S čím ale model nepočítá, jsou pravidelné příspěvky do fondu oprav nebo různá pojištění, která jinak hradí pronajímatel.

Pak samozřejmě do rozhodování vstupují i nefinanční faktory. Obecně lze říci, že pokud je člověk životně i pracovně ukotven, má smysl jít do vlastního bydlení, a to hlavně proto, že nabízí jistotu. Dlouhodobé nájemní smlouvy se totiž v Česku zatím moc nechytly. Pronajímatelé se bojí, že jim nájemníci přestanou platit, oni je nebudou moci z bytu vystěhovat a soudy se potáhnou roky. Proto dávají přednost spíše smlouvám na dobu určitou – většinou nepříliš dlouhou. Pokud ale člověk nezakládá rodinu, nemá jistotu, zda chce ve svém zaměstnání setrvat, vyplatí se mu spíše nájemní varianta. Ta mu totiž dává lepší mobilitu.

Bytový výhled na rok 2011

Novostavba versus panelák

„Cena kvalitní novostavby a panelového domu by měla být tak, že cena panelového domu je maximálně 70 procent ceny novostavby,“ uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Ty, které jsme třeba předchozí analýzou nalákali ke koupi bytu, by ale také určitě zajímalo, jak se bude vyvíjet trh s realitami v Česku v letošním roce. Zlevnění můžeme podle expertů na reality čekat u paneláků a starších rodinných domů ve špatném stavu. V případě paneláků by ceny mohly klesat asi o 5 až 10 procent. Zlevnit by mohly hlavně byty, které se prodávají za více než 25 tisíc korun za metr čtvereční.

Mírně by ale mohly zlevnit i byty na okraji Prahy a Brna, pro které zatím developeři marně hledají kupce. „U těch projektů, které jsou již dostaveny a nemohou se prodat, mohou jít developeři dolů až o desítky procent,“ míní realitní expert Jiří Pácal. Naopak u projektů, se kterými developeři přicházejí na trh v těchto měsících, se pokles cen čekat nedá. Malé byty v dobrých lokalitách naopak nejspíš podraží – alespoň o inflaci. Developeři navíc varují, že pokud se zvedne příští rok daň z přidané hodnoty z dnešních 10 na 20 procent, pak to letos rozproudí poptávku, což se může rovněž promítnout do výše cen.

Výprodej lidé nemohou čekat ani u nových rodinných domů. Zájem o ně totiž neklesá. A v průběhu roku by navíc mohly podražit stavební parcely. Ceny by mohly růst o 5 až 20 procent, záležet bude samozřejmě na konkrétní lokalitě.

Český trh s bydlením zůstává deformovaný

„Největší deformace vidím hlavně v tom, jak stát intervenuje na trhu s bydlením. Podpora v oblasti bytové politiky do velké míry zůstala ve vleku představ z období socialismu. Byla plošná a díky té plošnosti zasáhla nebo spíše podpořila příjmově silnější část české populace než tu příjmově slabší, která by si podporu skutečně zasloužila,“ tvrdí sociolog Sociologického ústavu AV ČR Martin Lux.

Češi dávají přednost spíše vlastnímu bydlení. Tuto formu zvolily zhruba tři čtvrtiny domácností. Nejčastěji se vlastnictví pojí s rodinnými domy, i když privatizace bydlení ve městech citelně podpořila i vlastnictví bytů.

  • Nájem versus hypotéka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2323/232231.jpg
  • Nájem versus hypotéka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2323/232232.jpg
  • Nájem versus hypotéka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2323/232233.jpg
  • Srovnání cen bytů v ČR autor: ČT24, zdroj: IRI, iHNed http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2323/232237.jpg
  • Srovnání nájmů v ČR autor: ČT24, zdroj: IRI, iHNed http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2323/232236.jpg
  • Sociolog Martin Lux autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2323/232250.jpg
Vydáno pod