Insolvenční návrh na SOS smeten ze stolu

Praha - Insolvenční návrh na Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) zamítl ve středu Městský soud v Praze kvůli chybám. V pondělí podal návrh na oddlužení této největší spotřebitelské organizace v zemi údajný předseda SOS Ivan Urban poté, co Vrchní soud v Praze na začátku února potvrdil verdikt pražského městského soudu, který zamítl požadavek Urbana na pokračování v předchozím insolvenčním řízení. Situace v SOS je už několik měsíců nepřehledná, jelikož o vedení se přou dvě znesvářené skupiny. kvůli nedostatku peněz rozhádané sdružení omezilo provoz.

„Insolvenční návrh neobsahuje všechny zákonné náležitosti řádného insolvenčního návrhu,“ zdůvodnila odmítnutí insolvenčního návrhu soudkyně Městského soudu v Praze Markéta Slámová. Podle ní v insolvenčním návrhu například nebyl jmenovitě uveden žádný z věřitelů a zmíněna nebyla ani výše splatných závazků SOS.

Urban se může proti rozhodnutí soudu odvolat, dodala Slámová: „Navrhovateli nic nebrání v opětovném podání insolvenčního návrhu, až jej bude schopen podat se všemi zákonem požadovanými náležitostmi.“

Podle Urbana je sdružení v potížích kvůli dotaci MPO

Pondělní návrh na oddlužení zdůvodnil Urban tím, že ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) SOS neposkytlo zbývající část loňské dotace ve výši 2,3 milionu korun na spotřebitelský projekt. SOS kvůli tomu podle Urbana není schopno splácet závazky vůči dodavatelům a vyplácet mzdy zaměstnancům. Vedení SOS v předchozím návrhu na oddlužení uvedlo, že na mzdách dluží svým zaměstnancům 805 tisíc korun a celkové jeho závazky vyplývající z faktur obnášejí dalších zhruba 900 tisíc.

V současnosti čítá SOS více než 10 tisíc členů a v Česku funguje 18 let. V čele dvou skupin, které se po zářijovém republikovém shromáždění dohadují o předsednické křeslo a další vedoucí funkce, stojí Urban a druhou reprezentuje právnička sdružení Martina Neuročná.

Loni v listopadu zahájil s SOS soud na Urbanovu žádost insolvenční řízení a v prosinci jej zastavil poté, co Urban kvůli údajnému příslibu vyplacení zbývající části státní dotace vzal insolvenční návrh zpět. Na začátku letošního roku se Urban ale odvolal proti zastavení insolvenčního řízení a neúspěšně požádal soud o zrušení zpětvzetí insolvenčního návrhu, jelikož sdružení nedostalo od MPO zbytek dotace na rok 2010.

V té době Neuročná upozornila soudy, že insolvenční návrh na SOS podalo neprávoplatné vedení reprezentované Urbanem. Její skupina členů SOS kvůli tomu podala trestní oznámení a připravila žaloby, které mají vleklý spor o vedoucí funkce rozetnout. Urban oponuje, že je právoplatným předsedou sdružení.

Vloňském roce mělo SOS slíbenu dotaci 5,3 milionu korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu mu ovšem v létě pozastavilo dotace, protože SOS podle úřadu neodstranilo nedostatky zjištěné při kontrole financovaného projektu. Vyplacení dotace navíc na podzim zkomplikovaly personální spory o složení vedení SOS. Kvůli nedostatku peněz SOS v závěru loňského roku omezilo činnost včetně poradenských služeb. Skupina členů SOS sdružených kolem Neuročné v lednu zprovoznila novou verzi internetových stránek SOS a snaží se jeho činnost obnovit.

Vydáno pod