MF: Česko se potýká se 14 arbitrážemi

Praha - Stát v současnosti čelí čtrnácti arbitrážím na základě smluv o ochraně investic. Aktuálně se jich koná pět z nich. Ve sporech jde o zhruba čtyřiadvacet miliard korun. Vyplývá to z informací ministerstva financí. Stát dosud musel v arbitrážích, které prohrál nebo ve kterých uzavřel dohodu o smíru, zaplatit přes patnáct miliard korun. Zatím nejvíce stát dal společnosti CME za znehodnocení investice do televize Nova. Celkové náklady ministerstva financí na právní služby v souvislosti s arbitrážemi překonaly ke konci loňského roku 1,7 miliardy korun.

Největší škody za více než dvanáct miliard korun Česku nyní potenciálně hrozí v arbitráži se společností Washington Investment Company LLC, která žaluje Česko za zmařenou investici týkající se IT zakázek pro státní podnik Lesy ČR. V současnosti běží lhůta pro smírné jednání. O miliardové částky může Česko přijít i v dalších sporech. Například společnost ECE Group kvůli rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj ohledně plánované stavby obchodně-společenského centra Galerie v Liberci požaduje zhruba 1,8 miliardy korun.

V případě devíti hrozících arbitráží ale zatím nebyla podána žaloba. Týká se to vedle společnosti WIC i například arbitráže se společností Czechoslonor kvůli zmařené investici norské firmy do společnosti Rybenor. Zahájena zatím nebyla ani arbitráž kvůli sporům o vlastnictví pražského obchodního domu Kotva o zhruba miliardu korun.

Nezahájenou arbitráží je i spor se společnostmi Multivest a Finspel, vlastníky developerské firmy CTP Invest. Ty žalují Česko o šestaosmdesát milionů eur. Společnosti tvrdí, že jejich investice byla poškozena postupem Pozemkového fondu České republiky v roce 2005 při prodeji pozemků na Tachovsku poblíž dálnice D5.

Arbitráže jsou velmi finančně náročné

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let. Smlouvy byly většinou pro ČR nevýhodné. Ministerstvo financí již delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly. Předloni v létě začal stát vypovídat dvoustranné dohody se státy Evropské unie. Arbitrážní řízení je sice rychlejší a efektivnější než projednání u soudu, stojí ale mnohem více peněz.

Probíhající arbitráže

  • ECE Group

Nárok: 70,3 milionu eur (1,8 miliardy Kč)

Spor: Rozhodnutí MMR ohledně plánované stavby obchodně-společenského centra Galerie v Liberci. Ministerstvo zrušilo územní rozhodnutí pro výstavbu poté, co uznalo námitky nizozemské firmy Multi Development, že se nestala účastníkem stavebního řízení.

  • Rupert Joseph Binder

Nárok: 2,3 miliardy Kč

Spor: Německý podnikatel napadl postup českých celních orgánů, který podle něj vedl k faktické likvidaci jeho společnosti.

  • InterTrade

Nárok: 87,3 milionů eur (3,4 miliardy Kč)

Spor: Kauza spojená s Lesy ČR. Bývalý německý majitel lesnické firmy CE WOOD se soudí se státem kvůli zadávání tendrů.

  • Konsortium Oeconomismus

Nárok: 710 milionů Kč

Spor: Týká se spalovny, která měla stát v Mladé Boleslavi. Projekt se však neuskutečnil.

  • P. F. Vöcklinghaus

Nárok: 982 milionů Kč

Spor: Německý podnikatel požaduje odškodnění za zmařenou investici do golfového hřiště Cihelna.

Logo společnosti CME
Zdroj: ČT24/CME