Drábek představí detaily penzijní reformy

Praha – Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek dnes odtajní podrobnosti o chystané důchodové reformě. Konkrétní podoba je napjatě očekávána ze dvou důvodů: kvůli výhradám opozice i koaliční strany Věci veřejné a spornému bodu v podobě zvýšení DPH na 20 procent. Vláda tímto opatřením plánuje získat prostředky na zaplacení reformy, kompenzovat ho chce zvýšením životního minima, dávek v hmotné nouzi nebo slev na dítě.

Hlavní novinkou reformy osobní možnost spořit si na důchod předem. Ti, kteří převedou část pojištění do soukromých fondů, si budou moct vybrat, jak s penězi naloží. Buď si nechají vyplácet nižší rentu až do konce života, nebo se rozhodnou pro vyšší důchod, pouze však po dobu dvaceti let. „Zvolený systém je výhodnější z dlouhodobého pohledu, abychom udrželi životní úroveň důchodců,“ komentoval Drábek.

Opozice sice v připravovaných návrzích spatřuje zlepšení, výhrady k celkové podobě však stále má. „Pokud jde o současné pozitivní posuny, je tam určitý pozitivní postup, ale tak, jak jsou navrženy, jsou pro nás v této době stále nepřijatelné,“ uvedl stínový ministr za ČSSD Zdeněk Škromach.

Druhá část reformy sjednocuje daň z přidané hodnoty na dvacet procent, což znamená zvýšení cen služeb a potravin. „Předpokládáme (výdaje) 500 korun měsíčně na čtyřčlennou rodinu, tak zvyšujeme slevu na dani na dítě o tři tisíce ročně, včetně bonusů, což je přesně, přesně pět set korun měsíčně,“ komentoval v ČT ministr financí Miroslav Kalousek.

Rodiny si tak budou muset připlatit. Vláda jim ale na oplátku slibuje nižší daně. Zrušit chce povinné úrazové pojištění zaměstnanců a povinný příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

Důchody v roce 2010
Zdroj: ČT24