PPF chce otevřít banku pro drobné klienty

Praha - Ještě letos hodlá skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera otevřít v Česku banku pro drobné klienty s názvem Air Bank. Podle serveru iDNES.cz požádala PPF o bankovní licenci loni v létě a nyní čeká, zda jí Česká národní banka vyhoví. Na rozhodnutí má centrální banka roční lhůtu. Pokud ČNB licenci udělí, měla by Air Bank otevřít letos pravděpodobně na konci léta či v brzkém podzimu.

Podle serveru půjde o plnohodnotnou banku včetně kamenných poboček, a na trhu tak začne po dlouhé době opět fungovat banka, za níž bude alespoň neoficiálně stát český kapitál. „Po divokých devadesátých letech, kdy byly banky většinou v českých rukách a nakonec sektor musel zachraňovat stát, jsou teď všechny velké banky se zahraničními vlastníky. Na trhu drobného bankovnictví je výjimkou Fio banka,“ napsal iDNES.

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka zdůraznil, jak bude mít banka obtížnou pozici. Český bankovní sektor pro drobnou klientelu je podle něj již velmi dobře obsazený a každý nový bankovní subjekt vytvořený na zelené louce bude obtížně získávat významnější tržní podíl: „Na druhou stranu PPF již má dostatečné zkušenosti s poskytováním bankovních služeb a může využít svých jiných podnikatelských aktivit v ČR k vytvoření synergických efektů a například zisků z křížového prodeje produktů skupiny.“

PPF je mezinárodní investiční skupina, jejím hlavním akcionářem je Petr Kellner. Skupina podniká v oblasti realit, spotřebitelského financování a bankovnictví, působí na trzích střední a východní Evropy a Asie. V Česku již jednu banku ovládá, a to PPF Bank, která se ovšem soustřeďuje na služby poskytované firmám.

Petr Kellner
Zdroj: ČT24